Vse višje posojilne obrestne mere, ki jih Evropska centralna banka (ECB) s svojim protiinflacijskim ukrepanjem narekuje od lanskega julija, že nekaj časa opazno zmanjšujejo povpraševanje po kreditih v evrskem območju. V primerjavi z junijem se je julija letna rast posojil gospodinjstvom znižala z 1,7 na 1,3 odstotka, rast posojil podjetjem pa s treh na 2,2 odstotka, kaže najnovejša analiza ECB.

Kreditna rast se letos precej umirja tudi v Sloveniji. Skupni obseg kreditov nebančnemu sektorju (podjetjem, gospodinjstvom in državi) je sicer po podatkih za konec junija znašal dobrih 27 milijard evrov oziroma za dva odstotka več kot junija lani. A ta letni prirast je bil dosežen zlasti v drugi polovici lanskega leta, letos pa obseg kreditov stagnira, saj je bil konec junija kar za dobrih 460 milijonov evrov manjši kot konec leta 2022.

Kakšna je bila avgustovska inflacija v evrskEm območju in Sloveniji, bomo sicer izvedeli v četrtek, ko so predvidene objave Eurostata in Sursa. Nove številke bodo tudi eden ključnih vhodnih podatkov za svet ECB, ki bo obresti znova določal na monetarni seji 14. septembra. Glavno vprašanje je, ali se bo evrska denarna oblast tokrat odločila za odmor, po vzoru ameriške Federal Reserve, ali pa bo obrestne mere zvišala še desetič zapored, na najvišjo raven doslej.

 

Več o tem: Delo.si