Neizogibne spremembe v ceni srebra: Ali smo pripravljeni?

Deli:

Vzorci gibanja cene srebra sporočajo pomembno zgodbo.

V tokratnem članku bi vam rad razložil predvsem “tehnične” razloge zakaj sem tako optimističen glede ponovnega vzpona srebra v prihodnjih letih. O temeljnih razlogih in stanju na trgu srebra, sem v lanskem letu že govoril v tem članku, a ko se tem pridružijo tudi tehnični vidiki preteklega gibanja cen, se vedno znova spomnim na spodnji rek Marka Twaina:

Marka Twaina-Valores

Vir: Cervello

Čeprav se zgodovina ne ponavlja do potankosti, lahko opazimo ponavljajoče se vzorce in trende, ki nam lahko pomagajo razumeti in predvideti prihodnje dogodke. Razumevanje teh vzorcev nam omogoča, da se prilagodimo in izkoristimo priložnosti, ki se pojavijo, ter se izognemo pastem, ki so jih doživeli tisti pred nami.

Danes bi vam rad ponudil “vzorce”, ki utegnejo pokazati, kakšna “pot” čaka srebro. A ob tem opozorilo, da so finančni trgi in ekonomije tako zelo prepleteni, da lahko imajo spremembe v enih, pomembne posledice na druge in obratno. Nihče ne ve kaj se bo zgodilo jutri, a z daljšanjem obdobja se perspektiva vse bolj jasni.

 

Nasdaq 100 vs. surovine

Zgodovinski pogled na vrednost 100 delnic znotraj tehnološkega indeksa Nasdaq v primerjavi z vrednostjo surovin, kaže na izrazito podcenjenost surovin. Krivulja razmerja je na ravni leta 2000. Zgodovina kaže, da po tovrstnih ravneh prej kot slej pride do preobrata in ko surovine in “oprijemljive” naložbe zopet pridobijo na svoji “moči”. Članek na to temo si lahko pogledate tukaj.

Vir: BofA

Zlato vs. SPX

Srebro bo pridobilo posebno moč, ko bo tudi graf razmerja med zlatom in ameriškim delniškim indeksom SPX, kmalu tudi na dnevnem pogledu dosegel preboj. Ko se bo to zgodilo, bo to pomenilo prelomno točko prehoda velika kapitala iz borz v plemenite kovine.

Vrednosti zlata kot tudi indeksa SP500 sta v zadnjem obdobju naraščali in dosegli tehnična preboja, kot se vidi na spodnjih grafih (GOLD, SPX). Gibanje cene zlata je v ciklu rasti še dokaj zgodno in ima »svežo« energijo. Medtem, ko rastoče gibanje indeksa SPX opazujemo od leta 2012, energija pri omenjenem počasi popušča. Iz tega razloga lahko pričakujemo preboj njunega razmerja navzgor. To bo zgodovinski premik, ki bo jasno pokazal tudi na ogromno povečanje kapitalskih tokov v surovine, zlasti v plemenite kovine.

 

Vir: Graddhy

 Zlato vs. državni vrednostni papirji (Treasuries)

Ta teden je razmerje med zlatom in državnimi vrednostnimi papirji prešlo na ravni, ki spominjajo na konec osemdesetih let prejšnjega stoletja. Vlagatelji šele zda začenjajo ugotavljati, da se lahko cene zlata dejansko dvignejo, medtem ko vrednosti državnih vrednostnih papirjev padajo, obrestne mere pa naraščajo.

Ta scenarij se odvija med pomembnimi trendi de-globalizacije, dolgoročno inflacijo in dejavnostjo centralnih bank, ki si s polno vnemo prizadevajo prenesti svoje bilance na zgodovinsko verodostojne nevtralne vrednosti, kot je zlato. Če to pomeni pozitivno za zlato, ima zelo pozitiven vpliv seveda tudi na srebro.

Vir: Crescat

Cena zlata danes

Cena zlata vedno utira pot srebru katerega cena se ponavadi pokaže z določeno zakasnitvijo. Cene zlata so uradno presegle 2.300 dolarjev, kar je prvič v zgodovini. Od 14. februarja je zlato zraslo za neverjetnih 300 dolarjev na unčo ali 15 % v manj kot 2 mesecih. Tudi ko so bili trije rezi obrestnih mer umaknjeni iz napovedi trga, se zlato še vedno vzpenja. Geopolitične napetosti in obnovljene skrbi glede inflacije so glavni vzroki. Številni vlagatelji že zahtevajo cene zlata nad 3.000 dolarjev, ko se vzpon nadaljuje.

Vir: KobeissiLetter

53-letni bikovski trend zlata

Širši pogled na ceno zlata napoveduje dobre čase tudi za srebro. V zadnjih 50-ih letih smo zabeležili 3 bikovske trende v zlatu, trenutno se nahajamo v 3. ciklu. Glede na preteklost se lahko upravičeno vprašamo kako intenziven bo 3. cikel v katerem se nahajamo. Tudi zaradi dejstva, da nas glavni preobrati med razmerji naložb, še čakajo…

Vir: Gradhhy

Cena srebra 2020-2024

Srebro je zdaj na najvišji vrednosti od maja 2021. Če najvišja premica pri ceni cca. 29 dolarjev za unčo srebra trenutno predstavlja “strop”, bo po preboju te vrednosti premica postala “dno”. S tem bo imela veliko vlogo pri gibanju cene v prihodnje.

Vir: Hajiyev Rashad

Cena srebra 2020-2024

Ta grafikon srebra ponuja še daljši horizont nazaj, za celih 8 let več od zgornjega prikaza. Grafikon srebra izgleda fantastično. Raven odpornosti na vrhu, preizkušena januarja 2022 in januarja 2023 pri 26 dolarjih, je bila premagana. Po preboju famoznih 29 dolarjev za unčo, pa bo naslednja ciljna vrednost pri 36 dolarjih za unčo.

Vir: Barchart

Cena srebra 2008-2024

16-letni pogled cene srebra nazaj, jasno pokaže 2 pomembni stvari. Najprej vidimo najvišjo vrednost srebra v prejšnjem surovinskem ciklu, tj. leta 2011. Jasno pa se opazi tudi vzorec gibanja srebra v obliki “čaše”. Ta vzorec se lahko najprej zaključi le s ponovno najvišjo vrednostjo srebra iz leta 2011.

Vir: Graddhy

 Cena srebra 1976-2024

In še zadnji, najbolj obširen pogled cene srebra, ki sega vse do leta 1976. Kot lahko vidite, je srebro potrebovalo 31 let, da oblikuje zelo velik “model skodelice”, zadnjih 11 let pa oblikuje »ročaj« omenjene skodelice. Če je temu tako, bi šlo za izjemno bikovski vzorec cene “skodelice z ročajem”.

Podrobneje lahko vidimo, da srebro poskuša izvesti izhod iz “ročaja” pri točki (1). Če bo srebro uspešno izvedlo ta premik, bo to zelo »bikovsko« in posledično doseglo vrh vzorca skodelice z ročajem blizu 50 dolarjev. Nad to ravnijo bi srebro »raziskovalo« vrednosti, ki jih ni še nikoli v zgodovini.

Vir: Kimble Charting

Sklep

Analiza zgoraj grafov sporoča pomembno zgodbo srebra iz zgodovine ter hkrati napoveduje tudi prihodnji trend cene srebra kot plemenite kovine. Čeprav kratkoročne anomalije in nepričakovani dogodki v ekonomijah lahko povzročijo pričakovana nihanja cen srebra (bolj kot pri zlatu), dolgoročna perspektiva kaže pot, ki bi jo investitor moral zasledovati, da pride do končnega, željenega cilja. Glede na to, da srebro 13 let ni videlo rekordnih vrednosti, zlato pa jih medtem podira zadnje mesece, smo lahko prepričani, da tudi srebro utegne kmalu uživati v ponovni “slavi”. Ob teh ponovitvi teh “predvidljivih” dogodkov, bo vsak izmed nas spoznal, da nima dovolj srebra v svojem portfelju.

 

Deli:

About The Author

Preberite tudi

Nakup ali prodaja plemenitih kovin

Enostavno kupite ali prodajte plemenite kovine po najugodnejših pogojih na trgu

Metalni račun Valores

Vstopite v svet plemenitih kovin s poljubnimi zneski od 50 € naprej in vse do svojih ciljev

Nakup ali prodaja plemenitih kovin

Enostavno kupite ali prodajte plemenite kovine po najugodnejših pogojih na trgu

Metalni račun Valores

Vstopite v svet plemenitih kovin s poljubnimi zneski od 50 € naprej in vse do svojih ciljev