Ponoven tok kapitala v zlate ETF sklade in izzivi za Kitajsko

Deli:

Novičnik predstavlja raziskavo finančnih novic, stanja naložb ter ostalih finančnih zanimivosti in dajejo vpogled v informacije, ki jih potrebujete za upravljanje z denarjem v vseh ekonomskih situacijah.


 

V ZDA so v maju neto odprli 272 tisoč delovnih mest, kar je preseglo pričakovanja. To omogoča centralni banki Federal Reserve, da bo znižanje obrestnih mer začela najhitreje septembra, sploh ker so plače v mesečni primerjavi narasle za 0,4 odstotka, medletno pa za 4,1 odstotka.

 

Kar se tiče stopnje brezposelnosti v ZDA. Nedavni porast stopenj brezposelnosti iz aprilskih 3,9 odstotka na 4,0 odstotka, je oster opomnik na volatilnost trgov dela in širše gospodarsko okolje. Takšen porast lahko ima daljnosežne posledice, vključno z zmanjšano potrošniško porabo, oslabljenim poslovnim zaupanjem in morebitnimi nadaljnjimi učinki v različnih sektorjih gospodarstva.

Source: Tavi Costa

Strah pred novim inflacijskim ciklom

Cilj mehanizma zviševanja obrestnih mer je bil omejevanje gospodarske aktivnosti z višjimi stroški zadolževanja ter zmanjševanjem povpraševanja gospodinjstev in podjetij, s čimer se ke skušalo zajeziti inflacijo. V zadnjem letu se je obseg posojil v evrskih državah zmanjšal, kar je upočasnilo gospodarsko aktivnost. Gospodarstvo evrskega območja se je v tretjem in četrtem četrtletju lanskega leta skrčilo za 0,1 odstotka, medtem ko je v prvem četrtletju letošnjega leta zabeležilo 0,3-odstotno rast. Zaposlenost pa ostaja relativno visoka.

 

Med analitiki prevladuje prepričanje, da bo nadaljnje zniževanje obrestnih mer potekalo počasi. Če bi Frankfurt prehitro in preveč sprostil denarno politiko, bi to sicer spodbudilo gospodarsko rast, vendar bi hkrati povečalo tveganje ponovnega povečanja inflacijskih pritiskov, še preden bi dosegli ciljno dvoodstotno inflacijo. Ali jo bomo sploh dosegli?

 

Source: Forbes Slovenija

 

Alarm iz Nemčije-”motorju” Evrope

Nov mesec, enak trend! Proizvodnja v industriji Nemčije se je ponovno zmanjšala v maju. Nivo ostaja 15 % nižji od vrhunca leta 2017!

Source: Jeroen Blokland

 

Nemčija zaostaja v globalni tekmi na borzi zaradi pomanjkanja velikih tehnoloških podjetij. Vrednost vseh nemških delnic zdaj predstavlja le 2,1 % globalne tržne kapitalizacije. Leta 2023 je bila ta številka precej višja, in sicer 2,4 %. Le dve nemški podjetji, SAP in Siemens, sta med 100 največjimi kotirajočimi podjetji.

Source: Holger Zschaepitz

 

Trg plemenitih kovin

Globalno s fizičnim zlatom podprti borzni skladi (ETFs) so maja zabeležili svoje prve prilive po enem letu, kar je spodbudila rast sredstev, ki jih imajo skladi v Evropi in Aziji, je sporočil Svetovni svet za zlato (WGC).

Povpraševanje po varnih naložbah, ki ga spodbujata geopolitična in gospodarska negotovost, ter vztrajno kupovanje centralnih bank je prispevalo k rasti cene zlata od marca do maja, kar je 20. maja zvišalo promptne cene na rekordnih 2.449,89 USD za unčo.

 

Zdi se, da je v preteklem tednu najbolj “završala” novica, da Kitajska ni sporočila uradnih nakupov zlata v mesecu maju.

S tem naj bi se končal obsežen nakupni pohod, ki je trajal 18 mesecev in pomagal zviševati ceno te plemenite kovine na rekordne ravni. Sam osebno dvomim, da bo Kitajska v celoti prenehala z nakupi, saj trgi ne beležijo neuradnih kitajskih nakupov, ki potekajo v ozadju. Kitajska prav tako ni uradno sporočila, da je prenehala z nakupi, le v uradnih objavah ni zabeleženih nakupov zlata. Pri tem ne pozabimo, da je Kitajska največja proizvajalka zlata na svetu.

Zakaj bi bilo to pomembno? Ali bi lahko imela Kitajska “probleme” z dobavo zlata?

 

Stopnje svetovne proizvodnje zlata v upadu

Po besedah WGC se rudarska industrija zlata bori za ohranjanje rasti proizvodnje, saj postajajo nahajališča rumene kovine vse težje “najdljiva”. Videli smo rekordno proizvodnjo rudnikov v prvem četrtletju leta 2024, ki je bila 4 % višja kot lani, ampak širša slika glede proizvodnje rudnikov je, da se je ta efektivno izravnala okoli leta 2016, 2018, in od takrat po besedah WGC nismo zaznali rasti. Po podatkih mednarodnega trgovinskega združenja se je proizvodnja rudnikov v letu 2023 povečala le za 0,5 % v primerjavi z letom prej, ko je bila rast 1,35 % na letni ravni.

Nova nahajališča zlata postajajo vse težje najdljiva po vsem svetu, saj je bilo veliko potencialnih območij že raziskanih.

Zlato in srebro dobro kažeta svojo moč tako kratkoročno, kot tudi dolgoročno. Zaščita pred inflacijo, tudi nadaljnjem obdobju, bo ključna. Trenutne nižje stopnje inflacije nas ne smejo zavesti pri iskanju zaščite realnih vrednosti.

Source: Goldprice.org

V surovinskem trendu je vedno pravi čas za nakup. Določene mesece še bolj?

Če se ozremo na preteklo rast plemenitih kovin, lahko spoznamo, kateri meseci so se izkazali kot najboljši za nakupe, glede na večletna povprečja. Na podlagi analize dolgoročnih trendov lahko ugotovimo, da so določeni meseci ponudili boljše nakupne priložnosti v primerjavi z drugimi. Seveda na podlagi povprečij, neupoštevajoč izredne dogodke,

Ugodnost cene zlata skozi leto.

Source: Equityclock

Ugodnost cene srebra skozi leto.

Source: Equityclock

 

Novičnik »Finančni pogled in zanimivosti« ne predstavlja storitve naložbenega svetovanja. Njegova vsebina ne predstavlja priporočil za nakup ali ponudb nakupa, ampak je namenjeno informiranju javnosti o dogajanjih na finančnem področju. Pretekli donosi niso garancija za prihodnje donose. Za nasvete se posvetujte s finančnim svetovalcem.

Deli:

About The Author

Preberite tudi

Nakup ali prodaja plemenitih kovin

Enostavno kupite ali prodajte plemenite kovine po najugodnejših pogojih na trgu

Metalni račun Valores

Vstopite v svet plemenitih kovin s poljubnimi zneski od 50 € naprej in vse do svojih ciljev

Nakup ali prodaja plemenitih kovin

Enostavno kupite ali prodajte plemenite kovine po najugodnejših pogojih na trgu

Metalni račun Valores

Vstopite v svet plemenitih kovin s poljubnimi zneski od 50 € naprej in vse do svojih ciljev