Finančni pogled in zanimivosti: Odvisnost sveta od nove količine natiskanega denarja

Deli:

Novičnik predstavlja raziskavo finančnih novic, stanja naložb ter ostalih finančnih zanimivosti in dajejo vpogled v informacije, ki jih potrebujete za upravljanje z denarjem v vseh ekonomskih situacijah.


Stopnja inflacije se je v območju evra v januarju znižala na 2,8 odstotka na letni ravni, kaže prva ocena evropskega statističnega urada. Po prvi hitri oceni Eurostata, statističnega urada Evropske unije, bo letna inflacija v evro območju januarja 2024 predvidoma znašala 2,8 odstotka, kar je manj kot decembra, ko je znašala 2,9 odstotka.

Ob tem se pojavlja eden največjih nesporazumov o inflaciji. “Zakaj se cene še vedno dvigujejo, če inflacija pada?” Proces zmanjševanja stopenj inflacije imenujemo dezinflacija, vendar še vedno imamo INFLACIJO. Tudi če imamo dezinflacijo, je pomembno poudariti, da se cene še vedno DVIGUJEJO. Da bi se cene znižale, bi potrebovali obdobje DEFLACIJE.

Vir: Washington Post

V naslednjem letu bo zapadlo rekordnih 8,9 bilijona dolarjev (8.900 milijard) ameriškega državnega dolga. Hkrati naj bi bil proračunski primanjkljaj ZDA leta 2024 ocenjen na 1,4 bilijona dolarjev. To pomeni, da bo nekdo moral kupiti tako veliko količino ameriških dolgov preko ameriških obveznic. Medtem se pričakuje, da bo Fed začel zniževati obrestne mere, kar bo naredilo nakupovanje teh obveznic še manj privlačno.

Vir: Kobeissi Letter

Je zlato dolgoročna rešitev?

Da je zlato dolgoročna rešitev za valutne probleme, kažejo tudi spodnji grafi cen zlata v razmerju najpomembnejših valut sveta med 2000-2024.

 

Vir: Crescat Capital

 

Inflacija med letoma 1966 in 1981 je izhajala iz takšne monetarne politike, kjer se je denarna ponudba M2 tega obdobja povečala za kar 3-kratnik. M2 ponudba se nanaša na enega od denarnih agregatov v ekonomiji, ki vključuje gotovino in kratkoročne finančne instrumente. Kljub naraščajoči inflaciji so politični odločevalci v ZDA še naprej povečevali denarno ponudbo M2, kar je posledično poslabšalo razmere vse do danes.

 

Vir: MFHoz

 

Ali se spomnite nedavnega, rekordnega tiskanja denarja, da smo prišli iz “korona” krize in zagotovili likvidnost gospodarstev? Količina denarja se je v tem obdobju povečala za 40%.

 

Vir: MFHoz

 

Kako naj bodo ob tem denarne valute sploh uspešni ohranjevalci vrednosti?

Kot vsi skupaj vemo, smo v zadnjih dveh letih gledali restriktivno in omejevalno politiko centralnih bank z dvigi obrestnih mer ter končno, zmanjševanjem denarne ponudbe M2. A glede na vse te dvige ponudbe in količine tiskanja denarja… Koliko pa je Ameriški centralni banki ta denarni agregat M2 med leti 2021-2023 sploh uspelo znižati? Ne boste verjeli… Samo za dobre 3%.

Na spodnjem prikazu si lahko pogledate, da je v zadnjih 64-ih letih šlo samo za povečevanje. Kako naj bodo ob tem denarne valute sploh uspešni ohranjevalci vrednosti?

 

Vir: Charlie Bilello

 

Dvig količine denarja v obtoku ima zelo negativen vpliv na kupno moč našega denarja. To se bo jasno kazalo tudi v prihodnje, predvsem skozi ceno zlata. Če primerjamo zlato z M2 v zadnjih 43 letih, ugotovimo zopet zanimiv vzorec njunega razmerja, v tem primeru obratno asimetrijo. Ob trenutni količini M2 in ponovitvi razmerja 2012, bi morala danes biti cena zlata okoli 4.000$, ter še 2x višja ob ponovitvi razmerja leta 1980.

Ne znam oz. ne želim si predstavljati, kako “ničvredne” valute bi v takšnih časih imeli v rokah. Ob eksponentno rastočih dolgovih držav ter nakazani vpeljavi CBDC valut (digitalne valute centralnih bank) se zdi, da se države in centralne banke dobro zavedajo slabih obetov za t.i. “fiat” valute.

Kdo kupuje zlato?

Centralne banke so od leta 2010 zelo dosledno kupovale zlato, pri čemer so v tem času nakopičile več kot 7.800 ton. Več kot četrtina zlata je bila kupljenega v zadnjih dveh letih.

Vir: Metals Focus

 

Kitajski indeks CSI 300 (borzni indeks, zasnovan tako, da posnema uspešnost 300 najboljših delnic, s katerimi se trguje na borzi v Šanghaju in borzi v Shenzhenu) se je v preteklem letu zmanjšal za več kot petino, medtem ko je vrednost prodaje novih domov med največjimi razvijalci v državi decembra padla za 35 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem prejšnjega leta.

 

Vir: Barchart

 

Kitajski vlagatelji in gospodinjstva so kupovali zlato kot zatočišče pred kaosom na lokalnem nepremičninskem trgu in trgu delnic, kar je pomagalo podpirati rekordne cene zlata kot varnega premoženja.

Kitajska je bila glede na četrtletno poročilo Svetovnega sveta za zlato (World Gold Council) v letu 2023 glavna svetla točka globalno glede nakupa zlatega nakita in investicijskih tokov. To se je zgodilo, potem ko so lokalni nepremičninski, delniški in valutni trgi razočarali po izhodu države iz ukrepov omejevanja zaradi covida-19.

Skupaj z “vročim” povpraševanjem s strani centralnih bank, je po poročilu WGC kitajsko povpraševanje pripomoglo k dvigu cene zlata na rekordne višine prejšnji mesec in jo ohranjalo nad 2.000 dolarji na unčo še v letošnjem letu.

Kitajsko investicijsko povpraševanje po zlatu – vključno s palicami in kovanci – se je povečalo za 28 odstotkov na 280 ton, kar je v veliki meri kompenziralo strm padec v Evropi. Poraba za zlato nakit v državi se je lani povečala za 10 odstotkov na 630 ton, kljub temu da je bilo globalno povpraševanje nespremenjeno.

 

Vir: Financial Times

Novičnik »Finančni pogled in zanimivosti« ne predstavlja storitve naložbenega svetovanja. Njegova vsebina ne predstavlja priporočil za nakup ali ponudb nakupa, ampak je namenjeno informiranju javnosti o dogajanjih na finančnem področju. Pretekli donosi niso garancija za prihodnje donose. Za nasvete se posvetujte s finančnim svetovalcem.

Deli:

About The Author

Preberite tudi

Nakup ali prodaja plemenitih kovin

Enostavno kupite ali prodajte plemenite kovine po najugodnejših pogojih na trgu

Metalni račun Valores

Vstopite v svet plemenitih kovin s poljubnimi zneski od 50 € naprej in vse do svojih ciljev

Nakup ali prodaja plemenitih kovin

Enostavno kupite ali prodajte plemenite kovine po najugodnejših pogojih na trgu

Metalni račun Valores

Vstopite v svet plemenitih kovin s poljubnimi zneski od 50 € naprej in vse do svojih ciljev