Finančni pogled in zanimivosti: Katera globalna tveganja so pred nami?

Deli:

Novičnik predstavlja raziskavo finančnih novic, stanja naložb ter ostalih finančnih zanimivosti in dajejo vpogled v informacije, ki jih potrebujete za upravljanje z denarjem v vseh ekonomskih situacijah.


Jamie Dimon, prvi mož banke JPMorgan Chase pravi, da velja biti v prihodnjih dveh letih previden, saj obstajajo velika finančna in geopolitična tveganja. Iz drugega velikega finančnega »velikana«, banke Goldman Sachsa na drugi strani poročajo, da so poleg geopolitičnih tveganj zaskrbljeni tudi nad vse večjim ameriškim dolgom, ki je presegel 34 tisoč milijard dolarjev. Njihova raziskava glede tveganj za finančne trge v letu 2024, izgleda takole:

 

tveganja-zlato-valores

Poleg finančnih »elit« svoja mnenja izpostavljajo tudi elite iz poslovnih, državnih, civilno-družbenih in tehnoloških sfer, ki so združene v okvirju Svetovnega gospodarskega foruma. Na nedavnem srečanju so kot največjo grožnjo svetu izpostavili »napačne« in »izkrivljene« informacije. Ampak ob tem se lahko vprašamo, kdo lahko sodi katere informacije so »prave«, če ne mi sami, glede na našo znanje in iskanju objektivnih informacij? Komu sploh lahko zaupamo? Elitam?

Zdi se, da se v ekonomskih ozadjih dogaja marsikaj, kar nas bi moralo skrbeti, vendar pa o tem res nimamo ustreznih informacij. Svetovni gospodarski forum bi nam rad »omejil« še te informacije kot, da pomanjkanje le-teh za povprečnega človeka že ni dovolj očitno. Omenil bi 2 pomembni stvari, ki se odvijata pred našimi očmi in predstavljata 2 grožnji, ki nista več na glavnih naslovnicah.

Prva je grožnja je inflacija

Razlogi za nadaljevanje nadpovprečno visoke inflacije se nadaljujejo. Obseg tranzita po morju se zaradi »ranljivih« plovnih poti povečujejo. Omenjeno vpliva na časovno dobavo ter stroške dobave. Stroški prevoza kontejnerjev so se v resnici v zadnjih 6 tednih podvojili. Res je, da so stroški prevoza še vedno zelo oddaljeni od pandemičnih časov, vendar zaradi globalnih pretresov in vse bolj »bipolarnega« sveta dražji tovor in dobavne verige lahko postanejo stalnica v svetu.

 

tranzit-Sueški prekop-Valores

Pomembne grožnje za finančni svet lahko predstavljajo tudi težave centralnih bank in rastoči dolgovi

Ameriška centralna banka je objavila največjo letno operativno izgubo doslej. Neto dobiček Federal Reserve je pomemben finančni kazalnik, saj igra vlogo pri pokrivanju njenih operativnih stroškov. Primanjkljaj centralne banke v višini 114,3 milijarde dolarjev lanskega leta, je posledica njenih prizadevanj za spodbujanje gospodarstva in s tem zatiranja inflacije. Glavni viri dohodka za Federal Reserve izvirajo iz obresti, ki jih zasluži na vrednostnih papirjih, ki jih ima v lasti, pristojbin za storitve, ki jih zagotavlja finančnim institucijam in dobičkov iz svojih operacij na odprtem trgu.

 

Posebej pa »bode« v oči program financiranje bank, imenovan BTFP (Bank Term Funding Program) in predstavlja orodje, ki ga centralne banke uporabljajo za zagotavljanje dolgoročnega financiranja bankam. Namen tega programa je zagotoviti, da imajo banke dostop do dolgoročnih sredstev, kar lahko pomaga stabilizirati finančni sistem in podpreti posojanje podjetjem in posameznikom.

 

Kje se skriva problem?

Fedov program BTFP je prejšnji teden doživel dodatno povečanje za 14,2 milijarde dolarjev in zdaj skupaj znaša 161,5 milijarde dolarjev. Podobno kot januarja 2020, guverner ameriške centralne banke Jerome Powell povečuje injekcije likvidnosti tik preden umakne »preprogo« izpod bank. Se spomnite propada ameriških bank na začetku leta 2023? S tem financiranjem bank so probleme bank zaenkrat uspešno sanirali, vendar se ta program z marcem 2024 končuje. Kaj bo FED storil v marcu?

 

BTFP omenjam zaradi tega, ker ta program prinaša 2 negativni posledici. Prva je deloma omenjena že zgoraj in se nanaša na odvisnost bank od programa. Banke se lahko postopoma navadijo na dolgoročno financiranje in razvijejo odvisnost od tega vira sredstev, kar predstavlja tveganje, če se pogoji financiranja spremenijo. Drugo tveganje pa iz našega pogleda zopet ni več presenečenje. Večletno nadaljevanje tega programa in »umetnega« financiranja bank zopet vodi v inflacijo. In tako smo spet na začetku…

 

 

Novičnik »Finančni pogled in zanimivosti« ne predstavlja storitve naložbenega svetovanja. Njegova vsebina ne predstavlja priporočil za nakup ali ponudb nakupa, ampak je namenjeno informiranju javnosti o dogajanjih na finančnem področju. Pretekli donosi niso garancija za prihodnje donose. Za nasvete se posvetujte s finančnim svetovalcem.

Deli:

About The Author

Preberite tudi

Nakup ali prodaja plemenitih kovin

Enostavno kupite ali prodajte plemenite kovine po najugodnejših pogojih na trgu

Metalni račun Valores

Vstopite v svet plemenitih kovin s poljubnimi zneski od 50 € naprej in vse do svojih ciljev

Nakup ali prodaja plemenitih kovin

Enostavno kupite ali prodajte plemenite kovine po najugodnejših pogojih na trgu

Metalni račun Valores

Vstopite v svet plemenitih kovin s poljubnimi zneski od 50 € naprej in vse do svojih ciljev