Finančni pogled in zanimivosti: Ali Združeno kraljestvo obžaluje prodajo zlata? Zagotovo.

Deli:

Novičnik predstavlja raziskavo finančnih novic, stanja naložb ter ostalih finančnih zanimivosti in dajejo vpogled v informacije, ki jih potrebujete za upravljanje z denarjem v vseh ekonomskih situacijah.


V sredo se je končalo dvodnevno zasedanje ameriške centralne banke. Fed je pričakovano obdržal obrestne mere nespremenjene (ključna obrestna mera Fed funds ostaja v razponu med 5,25 in 5,50 odstotka). Prav tako pomembni pa so rezultati iz trga dela, da se je ta v ZDA pričel ohlajati.

 

Povzetek poročila o zaposlitvah v ZDA:

  • Vroč trg dela se končno začenja ohlajati.
  • Gospodarstvo je aprila dodalo 175.000 delovnih mest, kar je daleč pod pričakovanji 238.000.
  • Stopnja brezposelnosti v ZDA se je zvišala za 0,1 odstotne točke na 3,9 odstotka.
  • Rast plač se upočasnjuje in je znašala 3,9 odstotka, kar je najnižje od junija 2021.

Iz zgornjih podatkov bi lahko sklepali, da se verjetnost, da bo Federal Reserve kmalu začel z zniževanjem obrestnih mer, povečuje. Mogoče že na septembrskem srečanju.

 

Kaj pa, če se zniževanje ne zgodi tako kmalu?

Če FED odloži znižanja obrestnih mer, bi lahko botrovalo temu, da bi se ameriško gospodarstvo ohladilo do te mere, da bi lahko ameriška ekonomija vstopila v recesijo.

Vir: Busines Insider

Višje obrestne mere že vplivajo na ekonomsko moč, odlaganje zniževanj obrestnih mer pa lahko ima resne ekonomske vplive v prihodnosti. Verjamem, da se FED tega zaveda, vendar lahko sklepamo, da karkoli bo FED storil, bo to imelo velik vpliv na naša gospodarstva in na naše premoženje.

Japonska in jen

Zadnje čase veliko govorimo o Japonski in njenih problemih z valuto… V obdobju štirih dni naj bi Japonska izvedla dve intervenciji na trgu, ki jih uradno niso priznali, vendar so trgovci ocenili, da skupna vrednost znaša približno 9 bilijonov jenov (59 milijard dolarjev).

Pocenitev japonske valute je pomagala spodbuditi inflacijo, dvig plač in dobičke podjetij, kar je Japonska nujno potrebovala za izboljšanje gospodarske rasti. Vendar sta hitra depreciacija valute in negotovost glede nadaljnjega trenda prestrašila potrošnike, ki so začeli zmanjševati svojo porabo. Omenjeno ogroža tudi prizadevanja japonske centralne banke za normalizacijo politike, potem ko je leta ohranjala nizke obrestne mere. Gospodinjstva po vsej Japonski se zdaj trudijo varčevati na različnih področjih, na primer pri potovanjih v tujino, hrani in prevozu, saj se zaradi tečaja valute povečujejo stroški uvoženih dobrin.

Vir: FT

Staranje prebivalstva v zahodnem svetu je zelo očiten problem

Ob omembi Japonske in njenih problemih se ne moremo izogniti primerjavi držav v deležu starejšega prebivalstva nad 65 let. Staranje prebivalstva v zahodnem svetu je zelo očiten problem. Ostale države kot je Italija, bi lahko potencialno hitro sledile poti Japonske, saj se “igranje” z obrestnimi merami vedno znova hitro pokaže v povečanih stroških zadolževanja in omejitvi pri financiranju javnih izdatkov.

Vir: Twitter

Ocena tveganja finančnega sistema v Sloveniji se je bistveno spremenila

Kot kažejo podatki pa trenutno v Sloveniji ne potrebujemo skrbeti za banke. Če so v preteklosti banke ogrožali obrestni prihodki, slaba posojila, so se zdaj tveganja prenesla na zunanje okolje. Banke zdaj po oceni Banke Slovenije najbolj ogrožajo morebitni kibernetski napadi, podnebne spremembe in geopolitične napetosti.

Problem bank v prihodnje naj bi se nahajal v iskanju novih virov prihodkov, da bodo banke lahko financirale svoje delovanje in ustvarjale dobičke. Obseg podeljenih posojil se znižuje, predvsem podjetja zamikajo načrtovane investicije in kopičijo kapital. Obrestni prihodki bodo padli tudi zato, ker se v območju evra končuje obdobje visokih obresti, s katerimi so banke ustvarjale velike dobičke. Ne pozabimo, na 26 milijard evrov slovenskih bančnih vlog.

Vir: Bloomberg Adria

Še informacije iz trga plemenitih kovin

Kitajska načrtuje povečan izkop bakra in zlata v Srbiji. Prihodnje naložbe bodo usmerjene v razvoj podzemnih rudnikov bakra in zlata, pri čemer so ocenjene zaloge bakra okoli 20 milijonov ton, zlata pa od 700 do 800 ton.

Vir: Rtvslo

Olivia Markham, ki soupravlja BlackRock World Mining Fund, pravi, da mora baker doseči ceno 12.000 dolarjev na tono – kar predstavlja 20-odstotni skok od najvišje cene tekočega tedna – da bi spodbudil velike naložbe v nove rudnike. Cena kovine je dosegla dveletno najvišjo vrednost blizu 10.000 dolarjev, nadaljnji dobički pa so potrebni, da bi spodbudili rudarje k potrditvi projektov, potrebnih za preprečevanje večjih primanjkljajev med energetskim prehodom. “Ko pogledam ceno danes, menim, da je bistveno pod ravnmi cen, ki jih potrebujemo za spodbujanje nove proizvodnje iz nič,” pravi Markhamova.

 

Vrednost predvidenih novih investicij v področje bakra se bo v prihodnjih letih stopnjevala

Vir: Bloomberg

Indija sledi Kitajski… Porast predvidenega povpraševanja po sončnih panelih v Indiji. Kaj to pomeni za srebro, ki je sestavni del solarnih panelov?

Vir: Peter Krauth

Vrednost indeksa S&P500 izraženega v ceni zlata. Je omenjeni indeks že dosegel svoj maksimum?

Vir: Crescat

Svetovna proizvodnja zlata v letu 2023 izkazuje zanimivo sliko razmerij med svetovnimi velesilami. Nekatere izmed njih ga v zadnjih letih še dodatno uvažajo, posebej iz Evrope.

Vir: Visual Capitalist

Med temi največjimi velesilami, ki pridobivajo zlato, pa ne bomo našli Združenega Kraljestva. Le-ta ima v tem trenutku v posesti veliko manj zlata kot pred četrt stoletja. Leta 1999 je tedanji britanski finančni minister, kasnejši premier Gordon Brown, napovedal prodajo skoraj polovice britanskih zlatih rezerv, kar je sprožilo precej kontroverzij in kritik. Prodaja je bila izvedena med letoma 1999 in 2002, pri čemer je bilo prodanih približno 395 ton zlata.

Ta poteza je bila kritizirana zaradi tega, ker so bile cene zlata v tistem obdobju relativno nizke, po tej prodaji pa so cene zlata začele naraščati, zaradi česar so mnogi kritizirali odločitev, da so prodali zlato po nizkih cenah.

Prodaja britanskih zlatih rezerv je bila velika napaka. Poglejte si ceno zlata v funtih v zadnjih 20-ih letih.

Vir: Goldprice

 

 

Novičnik »Finančni pogled in zanimivosti« ne predstavlja storitve naložbenega svetovanja. Njegova vsebina ne predstavlja priporočil za nakup ali ponudb nakupa, ampak je namenjeno informiranju javnosti o dogajanjih na finančnem področju. Pretekli donosi niso garancija za prihodnje donose. Za nasvete se posvetujte s finančnim svetovalcem.

Deli:

About The Author

Preberite tudi

Nakup ali prodaja plemenitih kovin

Enostavno kupite ali prodajte plemenite kovine po najugodnejših pogojih na trgu

Metalni račun Valores

Vstopite v svet plemenitih kovin s poljubnimi zneski od 50 € naprej in vse do svojih ciljev

Nakup ali prodaja plemenitih kovin

Enostavno kupite ali prodajte plemenite kovine po najugodnejših pogojih na trgu

Metalni račun Valores

Vstopite v svet plemenitih kovin s poljubnimi zneski od 50 € naprej in vse do svojih ciljev