Ali kupiti zlato še pred nižanjem obrestnih mer?

Deli:

Vse več je govora, da si centralne banke ne upajo več dvigovati obrestnih mer, saj jih skrbijo slabi, negativni učinki zaostrovanja monetarne politike, medtem, ko so inflacijo začasno uspeli znižati blizu željenih okvirov. Vendar po mojem mnenju resnični problemi šele prihajajo in nas utegnejo “zadeti” že v prihodnjem letu. Najlažje vam ponazorim trenutne in “tleče” probleme s spodnjim prikazom.

 

Slika 1: Posledice dvigovanja obrestnih mer (Twitter)

 

Analitiki pri Deutsche Bank napovedujejo, da bo Fed v naslednjem letu obrestno mero zaradi blage recesije znižal za 175 bazičnih točk, na raven med 3,5 in 3,75 odstotka, pri banki ING celo napovedujejo 6 zniževanj obrestnih mer. Zaenkrat iz ameriške centralne banke ni znamenj ali besed, da bodo v prihodnjem letu res pričeli z zniževanjem obrestnih mer, a finančni trgi že čutijo nervozo centralnih bankirjev in si ustvarjajo svojo sliko. Ali je to nekoliko prehitro, bo pokazal čas. A kljub vsemu ustavitev dvigovanja in zniževanje obrestnih mer v realnosti, za gospodarstva ne bo pomenilo nič dobrega. To bo/bi pomenilo uresničevanje črnih scenarijev za naša gospodarstva in ekonomije.

 

Slika2: Dvigi obrestnih mer v letu 2024 (Yahoo Finance)

 

 

Danes bi se posebej osredotočil na trg, ki nervozo in uresničitev teh napovedi posebej spremlja. To je trg zlata oz. plemenitih kovin. Prevenstveno, skozi stoletja pomeni varen pristan premoženja in hranilca vrednosti z najvišjo stopnjo zaupanja. Ali je potem naključje, da je v zadnjih tednih zlato konstantno pridobivalo na svoji vrednosti, mesec november v vrednosti zaključilo najvišje v zgodovini ter da je včeraj, na ponedeljek 4.12.2023 doseglo rekordno vrednost?

 

Slika 3: Gibanje cene zlata (Investing.com)

 

Govor o zniževanju obrestnih mer, ki ga navajam zgoraj, je eden izmed največjih razlogov, zaradi katerih pričakujem dvigovanje cene zlata v nekaj naslednjih mesecih. Kot vidite na spodnjem prikazu, se je v zadnjih dobrih 20-ih letih zgodilo 3x, da je bila Ameriška centralna banka FED prisiljena v nižanje obrestnih mer. Cena zlata je ob “pavzi” in nižanju obrestnih mer, dosegala zavidljive donose, tudi za zlato, od katerega smo bolj vajeni konstantnih in povprečnih rasti.

 

Slika 4: Vpliv obrestnih mer na ceno zlata (Incrementum AG))

 

Iz perspektive, ki nam jo daje zgoren prikaz, se v prihodnjem obdobju snuje obdobje, ki utegne biti zelo pozitivno za zlato, ob zelo dobrem risk/reward razmerju. Še posebej zato, ker se bodo zgoraj opisanemu razlogu za dvig cene, še naprej pridruževali naslednji razlogi: nadaljnji inflacijski pritiski, naraščajoči svetovni dolg, proces de-dolarizacije, centralno-bančni nakupi zlata,, bančne težave na vidiku, geopolitične napetosti ter “težave” s ponudbo zlata. Eno izmed “zahtev” prihodnjega obdobja bo nedvomno ponovna “presoja” pomembnosti zlata v svetu, ki bo vodilo v njegovo ponovno, “pošteno” ovrednotenje. Zakaj omenjeno izpostavljam?

 

Hočem poudariti, da tako kot v realnem svetu, tudi v finančnem svetu prihaja do različnih vrednotenj, ki se kažejo skozi pretirano podcenjenost naložb ali na drugi strani pretirano precenjenost naložb. Nekdo bi lahko skozi trenutno ceno zlata govoril o pretirano visoki vrednosti zlata. Pravo sliko bo dobil, če poleg fundamentalnih razlogov utegne primerjati zlato tudi z ostalimi naložbami in kazalci. Številke in primerjave skozi leta 1980, 2011 in danes, povedo vse… Mnogi kazalci kot so dolgovi, količina denarja v obtoku, delniško področje so v zadnjem desetletju dosegli večkratnike vrednosti. Kaj pa zlato?

 

Slika 5: Primerjava kazalnikov z zlatom v različnih obdobjih (Incrementum AG)

 

V kolikor se prihodnji scenariji, ki jih predčasno napovedujejo finančni trgi res uresničijo, potem recesiji ne bomo mogli ubežati, čeprav nas centralni bankirji želijo prepričati v nasprotno. Če ob tem v našo zgodbo zopet vključimo zlato, potem je zlato naložba, ki si jo v časih recesij prav gotovo želimo imeti. Ne samo zaradi občutka zaščite premoženja in hrambe valute, ki nikoli v zgodovini ni propadla, ampak tudi zaradi tega, ker je varen pristan ob devalvaciji valut.

 

Slika 6: Donosnost zlata v različnih fazah recesij

 

V podjetju Incrementum AG so pripravili zelo zanimivo tabelo, ki vključuje recesije zadnjih 53 let. Po številu jih je bilo kar 8, njihovo povprečno trajanje pa skoraj 11 mesecev. Njihova analiza je pokazala, da je so recesije pravzaprav sestavljene iz 5-ih faz, donosnost naložb znotraj teh faz pa se razlikuje. Kar se tiče zlata so spoznali, da je bila največja rast zlata v prvih dveh fazah, skupna letna povprečna donosnost pa je bila slabih 11%. Ob tem ne pozabimo, da se trenutno nahajamo v eni največjih kriz v zadnjih 100 letih, predvidena prihodnja donosnost zlata pa odraz tega.

 

Komentar zapisal:

Peter Herman, finančni svetovalec podjetja Tim Valores

Deli:

About The Author

Preberite tudi

Nakup ali prodaja plemenitih kovin

Enostavno kupite ali prodajte plemenite kovine po najugodnejših pogojih na trgu

Metalni račun Valores

Vstopite v svet plemenitih kovin s poljubnimi zneski od 50 € naprej in vse do svojih ciljev

Nakup ali prodaja plemenitih kovin

Enostavno kupite ali prodajte plemenite kovine po najugodnejših pogojih na trgu

Metalni račun Valores

Vstopite v svet plemenitih kovin s poljubnimi zneski od 50 € naprej in vse do svojih ciljev