V letu 2024 bosta zlato in srebro donosnejša od delnic

Deli:

Plemenite kovine so na surovinskih oziroma blagovnih trgih tradicionalno razmeroma varen pristan med krizami in negotovostjo. Čeprav se bo iztekajoče leto v kolektivni spomin vtisnilo vse prej kot umirjeno, saj so poleg naraščajočih obrestnih mer in ohlajanja evropskega gospodarstva tu še naraščajoča geopolitična tveganja, je analiza Bloomberg Adria pokazala, da blagovni trgi letos kažejo mešano sliko.

Najpomembnejša kovina, to je zlato, se je v zadnjem letu podražila za devet odstotkov, saj je povpraševanje po njem še naprej močno. Predvsem zato, ker so centralne banke povečale svoje zaloge zlata, s čimer so znatno povečale svoje povpraševanje po tej žlahtni kovini. Vseeno pa ni dosegalo ravni povpraševanja iz leta 2022, ko je bilo to več kot dvakrat večje kot leto prej.

V nasprotju z zlatom je srebro delno industrijska kovina, ki se pogosto (v 45 odstotkih) uporablja v proizvodnji. Zato je upočasnitev rasti na svetovni ravni vplivala na znižanje cene, ki je upadla za štiri odstotke na letni ravni, čeprav ima podoben vzorec kot zlato, saj se njegova cena odziva tudi na velike dogodke, ki so povzročili motnje na trgu.

Razmerje med zlatom in srebrom se je v letu 2023 povečalo, saj je srebro bolj občutljivo na (ne preveč optimistične) napovedi industrije aktivnosti. Srebro bo v prihodnje skoraj zagotovo pridobivalo vrednost, saj se bo zaradi trendov elektrifikacije (denimo proizvodnja solarnih panelov) povečalo povpraševanje, ugotavljajo analitiki.

Čeprav je leto 2022 predstavljalo visoko osnovo, je bilo povpraševanje po zlatu zaradi recesijskega okolja, restriktivnih denarnih politik in še vedno visoke inflacije nad pričakovanji tudi letos, navajajo analitiki. “Povpraševanje po zlatu zaradi izdelave nakita je pokazalo odpornost, tako kot dejansko povpraševanje po nakitu, ne glede na višjo ceno surovine,” pojasnjujejo.

 

Več o tem na: BloombergAdria

Deli:

About The Author

Preberite tudi

Nakup ali prodaja plemenitih kovin

Enostavno kupite ali prodajte plemenite kovine po najugodnejših pogojih na trgu

Metalni račun Valores

Vstopite v svet plemenitih kovin s poljubnimi zneski od 50 € naprej in vse do svojih ciljev

Nakup ali prodaja plemenitih kovin

Enostavno kupite ali prodajte plemenite kovine po najugodnejših pogojih na trgu

Metalni račun Valores

Vstopite v svet plemenitih kovin s poljubnimi zneski od 50 € naprej in vse do svojih ciljev