Glede na tok dogodkov in dvigovanju obrestnih mer v svetu, je ponekod že vidno ohlajanje nepremičnin, ki se bo posledično pokazalo tudi v padcih cen. Poglejmo si ohlajanje v ZDA…

Vrednost nepremičninskega trga v ZDA je junija 2022 znašala 47.7 trilijonov ameriških dolarjev. Konec leta 2022 pa okoli 45.4 trilijonov ameriških dolarjev. Z drugo besedo, gre za upad vrednosti nepremičnin v višini 2.300 milijard ameriških dolarjev in največji padec vrednosti v obdobju junij-december, od leta 2008.

 

 

Kar se tiče prodaje obstoječih stanovanj v ZDA, prodaja upada že 12. mesec zapored in je na najnižji ravni po oktobru 2010. Gre za kar 37-odstotno medletno zmanjšanje prodaje in je največje doslej. Razmerje med cenami nepremičnin dohodkom prebivalstva se je v pretekih letih prav tako izredno povečalo in za marsikateri žep so nepremičnine postale nedosegljive.

Vse več nedosegljivih nepremičnin na trgu je tudi za Slovence. Glede na to, da je Evropska centralna banka pričela z dvigovanjem obrestnih mere nekoliko pozneje od ameriške centralne banke, lahko podobno zgodbo pričakujemo tudi pri nas oz. v Evropi, vendar nekoliko kasneje. Omenjeno povečano ohlajanje s padci cen in prodaje, bo pri nas verjetno že dobro vidno v prihodnjem letu, v letu 2024.

 

Komentar: Peter Herman