Regulatorji zaprli banko SVB

Deli:

Štiri največje ameriške banke so v četrtek izgubile 52 milijard dolarjev tržne vrednosti, potem ko so delnice banke Silicon Valley Bank (SVB) Financial, velikega posojilodajalca tehnološki industriji, padle za 60 odstotkov. Težave v banki so sprožile zaskrbljenost glede celotnega bančnega sektorja, večje padce delnic so zabeležile tudi večje evropske banke. Potem ko je v vodo padel poskus SVB, da bi se rešila z dokapitalizacijo, so ameriški finančni regulatorji banko zaprli in prevzeli nadzor nad njenimi vlogami.

 

Foto: Guliverimage
Vir: https://siol.net/posel-danes/osebne-finance/preplah-v-bancnem-sektorju-601366

 

Vso dogajanje predstavlja domino efekt tudi na banko Credit Suisse.
Credit Suisse odloži letno poročilo po pozivu SEC (The U.S. Securities and Exchange Commission – Ameriška komisija za vrednostne papirje in borzo).

 

Vir: https://www.reuters.com/business/finance/credit-suisse-delays-publication-annual-report-following-sec-call-2023-03-09/ 

 

Predstavljajte si, da se zbudite brez vsega, kar ste imeli. Brez postelje, brez kavča, vseh oblek- vključno s starim, udobnim puloverjem. Preko noči ste tako rekoč ostali ste brez vsega. To se je v teh dneh zgodilo 10.000 podjetjem, ko je ameriška banka Silicon Valley Bank zaprla svoja vrata. Ne znamo si predstavljati, kakšen je občutek ob tem. Kaj bodo rekli bankirji? »Se opravičujemo, ravnokar smo izgubili vaših 10 milijonov dolarjev.«

 

Predstavljajte si, da ste podjetnik in ste vrsto let gradiil podjetje in nudili delovna mesta številnim zaposlenim, zbirali sredstva investitorjev in širili posel. Naenkrat vsa sredstva izginejo, vi pa svojim zaposlenim v petek ne morete izplačati plač.

 

Zopet se nam poraja misel, kaj reči investitorjem, zaposlenim, dobaviteljem in drugim upnikom, ko zmanjka financ. »Dragi vsi. Nismo si mislili, da je ena najbolj zaupanja vrednih bank Silicon Valley mogoče kupila milijarde dolarjev precenjenih ter odsluženih obveznic ter jih z nakupom pospremila do njihove likvidacije.”

Deli:

About The Author

Preberite tudi

Nakup ali prodaja plemenitih kovin

Enostavno kupite ali prodajte plemenite kovine po najugodnejših pogojih na trgu

Metalni račun Valores

Vstopite v svet plemenitih kovin s poljubnimi zneski od 50 € naprej in vse do svojih ciljev

Nakup ali prodaja plemenitih kovin

Enostavno kupite ali prodajte plemenite kovine po najugodnejših pogojih na trgu

Metalni račun Valores

Vstopite v svet plemenitih kovin s poljubnimi zneski od 50 € naprej in vse do svojih ciljev