Naložbene priložnosti v surovinah: Sentiment investitorjev v porastu

Deli:

Novičnik predstavlja raziskavo finančnih novic, stanja naložb ter ostalih finančnih zanimivosti in dajejo vpogled v informacije, ki jih potrebujete za upravljanje z denarjem v vseh ekonomskih situacijah.


 

Ob naraščajočih energetskih izzivih, geopolitičnih napetostih in potrebi po prehodu na obnovljive vire energije, so surovine postale ključni element strategij za prihodnost. Nedavni porast sentimenta med investitorji glede surovin odraža rastoče spoznanje o njihovi vlogi kot ključnih sestavinah raznolikih portfeljev, še posebej v času inflacijskih pritiskov in motenj v dobavnih verigah.

Ste vedeli, da AI podatkovni centri porabijo bistveno več energije kot tradicionalni podatkovni centri, pri čemer iskanje na ChatGPT porabi od 6 do 10-krat več energije kot tradicionalno iskanje na Googlu?

Kaj bomo potrebovali za ustvarjanje tako visoke količine energije v prihodnosti?

Ustvarjanje visoke količine energije, ki bo potrebna za poganjanje prihodnjih AI podatkovnih centrov, zahteva večstranski pristop, ki vključuje različne vire energije, napredne tehnologije in energetsko učinkovitostne strategije. A problem, ki ga želim ob te izpostaviti je zapostavljenost surovinskega sektorja, ki omogoča nadaljnji razvoj tehnologije, ki je energetsko tako “potratna”.

NVIDIA je izjemno pomemben akter na področju umetne inteligence. Ko primerjamo podjetje Nvidia in sektor energije v okviru SP500 ugotovimo šokantno stvar. Pri 2.600 milijardah dolarjev je tržna kapitalizacija Nvidie zdaj večja za več kot 900 milijard dolarjev od vseh podjetij v sektorju energije S&P 500… Skupaj. Čisti dobiček sektorja energije znaša 128 milijard dolarjev, medtem ko je pri Nvidii 43 milijard dolarjev.

Source: Charlie Bilello

 

Kako se bo potreba po energetski učinkovitosti kazala skozi cene surovin?

Na trgu surovin je veliko znakov, da bikovski trg ostaja nedotaknjen. Relativna vrednost surovin v primerjavi z delnicami ostaja zgodovinsko izjemno poceni in se je v zadnjih letih stabilizirala na zgodovinsko nizki ravni. Na tem grafu vidimo razmerje za zadnjih 50 let, krivulja na najvišjih nivojih pomeni drage surovine glede na vrednost delnic, razmerje na najnižjih nivojih pa poceni surovine glede na delniške trge. Surovine so izredno podcenjene.

Source: Incrementum

 

Surovine so prejšnji mesec dosegle največje mesečno povečanje razporeditve sredstev v ta segment v zadnjih 20-ih letih.

Source: BofA

Prvič po štirih desetletjih je zlato prehitelo v donosu obveznice v segmentu varnih, dolgoročnih naložb. To je posledica nedavnega skoka v ceni zlata v kombinaciji s šibko donosnostjo državnih obveznic.

Source: Bloomberg

 

Kakšen je sentiment obravnavanja zlata kot naložbe?

Upravljalci denarja so postali najbolj optimistični glede zlata v več kot štirih letih, saj so se cene zlata v začetku tega tedna povzpele na nov rekord.

Source: Finance Yahoo

Še o srebru…

Preboj razmerja srebro/zlato na tedenskem časovnem okvirju. To je običajno zelo bikovski signal za trge plemenitih kovin. Vidite krivuljo razmerja srebra/zlata in ga primerjamo s preteklimi leti.

Source: Tradingview

 

Eno izmed najpomembnejših področij povpraševanja po srebru v tem trenutku predstavlja solarna industrija. Ta predstavlja vse večji delež potrošnje po srebru. Poraba srebra za sončne fotovoltaične sisteme je v letu 2023 znašala 193,5 milijonov unč srebra, kar predstavlja 64-odstotno povečanje v primerjavi z letom 2022 in 4x povečanje v zadnjem desetletju.

Source: Incrementum

 

Novičnik »Finančni pogled in zanimivosti« ne predstavlja storitve naložbenega svetovanja. Njegova vsebina ne predstavlja priporočil za nakup ali ponudb nakupa, ampak je namenjeno informiranju javnosti o dogajanjih na finančnem področju. Pretekli donosi niso garancija za prihodnje donose. Za nasvete se posvetujte s finančnim svetovalcem.

Deli:

About The Author

Preberite tudi

Nakup ali prodaja plemenitih kovin

Enostavno kupite ali prodajte plemenite kovine po najugodnejših pogojih na trgu

Metalni račun Valores

Vstopite v svet plemenitih kovin s poljubnimi zneski od 50 € naprej in vse do svojih ciljev

Nakup ali prodaja plemenitih kovin

Enostavno kupite ali prodajte plemenite kovine po najugodnejših pogojih na trgu

Metalni račun Valores

Vstopite v svet plemenitih kovin s poljubnimi zneski od 50 € naprej in vse do svojih ciljev