Aktualne novice, Novice

Največja proizvajalka srebra zaostruje pravila pri rudarjenju rudnin

 

Mehiški senat je na zasedanju v preteklem tednu potrdil nov zakon o rudarstvu, ki bo imel velik vpliv na rudarsko industrijo. Mehika je največji proizvajalec srebra na svetu, s spremembo zakonodaje pa zožuje dostop mehiškega srebra do trgov, vlaganja tujcev v infrastrukturo ter zmanjšuje rudarsko dejavnost tujih podjetij. Nacionalna rudarska zbornica Camimex je opozorila, da bi takšne reforme državo lahko stale okoli 9 milijard dolarjev naložb in do 420.000 delovnih mest.

 

Nekateri poudarki novega mehiškega zakona o rudarstvu:
– skrajšuje koncesije v rudarskem sektorju s 50 na 30 let,
– zaostruje dovoljenja za črpanje vode in
– del dobička iz rudarjenja vrne lokalnim skupnostim.

 

Mehiški predsednik Lopez Obrador ni podelil nobene nove rudarske koncesije, odkar je konec leta 2018 prevzel položaj v državi, ki je največja proizvajalka srebra ter 8. največja proizvajalka zlata na svetu. Trdil je, da so prejšnje vlade podelile preveč dovoljenj za črpanje virov v državi, ki vključujeta zlato in baker. Kanadsko ministrstvo za trgovino je ta teden izrazilo zaskrbljenost, da bi lahko nova rudarska zakonodaja vplivala na kanadske naložbe v mehiško rudarsko industrijo, kjer deluje več kanadskih podjetij.

 

Več o tem: Reuters

 

 

 

 

Valores

Ekipa Valores je skupina svetovalcev, ki najprej vlaga v svoje finančno znanje, nato pa z njim spremlja posameznike do njihovih ciljev.

Sorodni članki