Aktualne novice, Novice

Likvidnostni krč nekaterih bank podžiga rast cen zlata

Likvidnostni krč, ki je zajel nekatere banke v ZDA in Evropi (ameriškim je Fed pomagal z rekordnimi 153 milijardami dolarjev), še naprej plaši vlagatelje in na drugi strani podžiga rast cen zlata in Bitcoina, ki je na tedenski ravni pridobil 32 odstotkov.

Jedro težav je izviralo iz tega, da so imele banke ogromne prilive depozitov, ki jih niso posojale naprej, temveč so jih vlagale v sicer varne, a nizko donosne ameriške državne obveznice. Ko je njihova cena začela strmo padati (zahtevana donosnost pa naraščati), je bilo vse več nerealiziranih izgub, tudi realiziranih. Banke, ki potrebujejo likvidnost, so prisiljene prodajati te obveznice z izgubami. Na drugi strani so bila tehnološka podjetja v letu 2022 soočena s pomanjkanjem virov financiranja, zato so za svoje poslovanje začela porabljati denarna sredstva, deponirane na bankah.

Vedno znova slišimo »zavajanja«.

Primeri:

1) “Inflacija se zmanjšuje”. Vlade tako govorijo, kot da se cene znižujejo, vendar se ne. Cene samo rastejo počasneje kot lani. Zaenkrat še naprej rastejo in obstaja verjetnost, da bomo še naprej izgubljali kupno moč.

2) “Bančne vloge so varne”. V ZDA v zadnjem času kljub temu, da Fed vztrajno spregleda rdeče zastavice, ne spoštujejo svetovnih bančnih pravil in da so v zadnjem času propadle vsaj 3 ameriške banke s skupnimi sredstvi v višini več kot 350 milijard USD. Na koncu bodo še naprej prihajale reševalne akcije, saj si ZDA ne morejo privoščiti bančne panike. Vendar to spodbuja nepremišljenost in moralno tveganje.

3) “Fed bo hitro zmanjšal bilančno vsoto«. Guvernerji Fed so se na vso moč trudili, da bi nas prepričali, da je inflacija prehodna, da se bodo znebili presežne likvidnosti v sistemu in da je to združljivo z naraščajočimi obrestnimi merami. Nič od tega se ni zgodilo. V zadnjem tednu so si ameriške banke, ki so se znašle v težavah z denarjem, pri Fed izposodile 300 milijard ameriških dolarjev (več kot v času velike finančne krize leta 2008). Zaradi tega se je bilanca stanja Fed ponovno močno povečala, njegova kredibilnost pa še naprej pada.

 

Če bo bančna kriza prisilila Fed, da še naprej vnaša likvidnost, bo inflacija še bolj zasidrana, oblasti pa bodo nevarno žonglirale z ognjem. Za nameček bo moral Fed kmalu nadaljevati z monetiziranjem ameriškega dolga.

 

Vir: RTV SLO

 

Valores

Ekipa Valores je skupina svetovalcev, ki najprej vlaga v svoje finančno znanje, nato pa z njim spremlja posameznike do njihovih ciljev.

Sorodni članki