Finančni pogled in zanimivosti: Kaj napovedujejo višje cene bakra?

Deli:

Novičnik predstavlja raziskavo finančnih novic, stanja naložb ter ostalih finančnih zanimivosti in dajejo vpogled v informacije, ki jih potrebujete za upravljanje z denarjem v vseh ekonomskih situacijah.


 

Globalni dolg je v prvem četrtletju 2024 narasel za 1.300 milijard dolarjev na novo rekordno raven 315.000 milijard ameriških dolarjev. Poleg tega je po 3 zaporednih četrtletjih padca globalnega razmerja med dolgom in BDP, le-ta ponovno začel naraščati v prvem četrtletju 2024. Dolg držav v razvoju je v prvem četrtletju 2024 presegel 105.000 milijard dolarjev, pri čemer so največje povečanja prišla iz Kitajske, Indije in Mehike.

Source: IIF Global Debt Monitor

 

Leta 1971 se je zgodila opustitev zlatega standarda… Ali opazite kako je to vplivalo na dolg ZDA?

Source: Game of Trades

V zadnjih 8 letih se je odstotek že podvojil

Ameriška neto obrestna plačila kot odstotek državnih prihodkov naj bi do leta 2054 dosegla 34 %. To pomeni, da bi TRETJINA vseh prihodkov vlade bila porabljena samo za servisiranje nacionalnega dolga. V zadnjih 8 letih se je odstotek že podvojil na približno 15 % in je na najvišji ravni v treh desetletjih. Vmes so nominalna letna obrestna plačila prvič presegla 1000 milijard dolarjev. Če Federal Reserve pusti obrestne mere nespremenjene, bi lahko do konca leta videli 1600 milijard dolarjev letnih obrestnih stroškov.

Source: The Kobeissi Letter, Peter G.Peterson

 

Ponovno se povečuje denarna ponudba M2 (vključuje gotovino v obtoku, depozite na vpogled, prihranke, manjše terminske vloge, denarne depozitne račune), ki je pomembna za likvidnost trgov. Le kaj je na vidiku?

Source: Fred

V ZDA rast zahtev za nadomestilo brezposelnosti… Pomemben znak za FED pri prilagajanju obrestnih mer.

Upad nemške moči

Nemški poslovni model je v preteklosti temeljil na:

  1. Poceni energiji iz Rusije
  2. Poceni podizvajalcih na vzhodu Evrope
  3. Stalno rastočem izvozu na Kitajsko

Vsi trije elementi so zdaj izginili.

Source: MichaelAArouet, Bloomberg

 

Eden od razlogov, zakaj se je nemška industrijska proizvodnja v zadnjih nekaj letih zmanjševala, je, da je Nemčija postala predraga v primerjavi z evropskimi konkurenti.

Source: BCA Research

Pokojnine bodo, vendar kakšna bo njihova višina?

»Nezavarovana« pokojninska upravičenost v glavnih evropskih državah predstavlja med 300 % in 500 % BDP-ja. To pomeni, da so obljube pokojnin, ki jih je treba izplačati v prihodnosti, med 3-5 krat večje od trenutnega bruto domačega proizvoda (BDP) teh držav. Slabosti tega vključujejo finančni pritisk na državni proračun, potencialno zmanjšanje drugih javnih storitev in morebitno povečanje davkov ali zadolževanja za pokrivanje teh obveznosti.

Ko zelena barva ne pomeni kaj dobrega…V nekaterih državah Evrope je najvišja stopnja obdavčenega dohodka nad 50 %. Med njimi je tudi Slovenija.

Source: Trading Economics

 

Administracija ameriškega predsednika Bidna načrtuje dvig carin na uvoz kitajskih električnih vozil iz 25 odstotkov na 100 odstotkov, saj intenzivira prizadevanja pred ameriškimi volitvami, da bi zaščitila ameriško industrijo.

Source: FT

Na kaj staviti? Na srebro ali ameriški tehnološki trg

Zlom »Dot.com« mehurčka leta 2000 je privedel do tega, da je Nasdaq izgubil 95% svoje vrednosti v primerjavi s srebrom. Ali se bo zgodovina ponovila?

 

Source: Patrick Karim

 

Globalni razcvet sončne energije povzroča porast povpraševanja po srebru.

Source: WSJ

Povpraševanje po srebru je v zadnjih štirih letih v povprečju presegalo ponudbo za 190 ton. Skupen deficit v zadnjih 4-ih letih iz naslova ponudbe in povpraševanja, znaša 760 ton.

Source: MrWWolf

Na kaj staviti? Zlato ali ameriški industrijski trg

Razmerje industrijskega indeksa Dow Jones do zlata. Preboj razmerja navzdol napoveduje, da bi zlato v prihodnjih letih lahko premagovalo in presegalo donosnost industrijskega delniškega trga.

Source: Gradhhy

 

Zlato = Švicarski frank vs. Ameriški dolar

Švicarski frank sej je v zadnjih letih izkazal za močnejšega od ameriškega dolarja. Obstaja korelacija med ceno zlata ter razmerjem CHF/USD. Če bo švicarski frank v primerjavi z dolarjem še naprej naraščal, bo to gibanje lahko usklajeno z gibanjem cene zlata.

Source: NorthstarCharts

Pomembnost bakra

Ali se zavedamo, da bomo imeli do leta 2050, tudi, če ne upoštevamo porabe bakra v električnih vozilih, 2x večje povpraševanje od njegove ponudbe. Predvsem na račun globalnega električnega omrežja. V tem obdobju naj ne bi bilo nobenega leta presežka ponudbe nad povpraševanjem.

Source: Twitter

 

Baker, ki je ključna surovina v številnih industrijah je že na najvišjih vrednostih v zgodovini. To lahko ima izreden vpliv na ponoven inflacijski cikel in še dražje produkte in storitve.

Source: Barchart

 

Novičnik »Finančni pogled in zanimivosti« ne predstavlja storitve naložbenega svetovanja. Njegova vsebina ne predstavlja priporočil za nakup ali ponudb nakupa, ampak je namenjeno informiranju javnosti o dogajanjih na finančnem področju. Pretekli donosi niso garancija za prihodnje donose. Za nasvete se posvetujte s finančnim svetovalcem.

Deli:

About The Author

Preberite tudi

Nakup ali prodaja plemenitih kovin

Enostavno kupite ali prodajte plemenite kovine po najugodnejših pogojih na trgu

Metalni račun Valores

Vstopite v svet plemenitih kovin s poljubnimi zneski od 50 € naprej in vse do svojih ciljev

Nakup ali prodaja plemenitih kovin

Enostavno kupite ali prodajte plemenite kovine po najugodnejših pogojih na trgu

Metalni račun Valores

Vstopite v svet plemenitih kovin s poljubnimi zneski od 50 € naprej in vse do svojih ciljev