Irena Linasi in Vitomir Tafra - Kaj storiti, ko ena plača ni dovolj?

Deli:

Podjetja iščejo posameznike s komunikacijskimi in vodstvenimi spretnostmi, finančnim znanjem ter sposobnostjo samoiniciativnosti. Veliko staršev ni uspelo prenesti svojega znanja na svoje otroke, zato pričakujemo, da bodo ta pomembna znanja pridobili prek programa za upravljanje denarja, ki ga ponujamo za osebne in poslovne potrebe. Znanja, ki jih bodo pridobili udeleženci, bodo služila kot orodje za prepoznavanje finančnih pasti in prevar, hkrati pa jim bodo pomagala izogniti se prekomernemu zadolževanju ter ne premišljenemu trošenju.

Približuje se konec leta 2023, ki nas je spremljalo z izjemno gospodarsko nestabilnostjo tako na lokalni kot globalni ravni. Stalna inflacija nenehno vpliva na naš življenjski standard, grožnje miru in vojna dogajanja pa ustvarjajo eksistencialno nepredvidljivost, predstavljajoč velik življenjski izziv za nas vse. Zgodovina nas uči, da ljudje v časih krize potrebujejo zavetje zase in za svojo družino.

Z namenom odgovora na današnje neznane izzive življenja in poslovanja, ter za prihodnost, smo oblikovali skrbno izobraževalno platformo za upravljanje osebnih in poslovnih financ, ki jo lahko podrobneje raziščete TUKAJ. S svojim obsežnim znanjem, informacijami in veščinami, pridobljenimi skozi večletne izkušnje na različnih finančnih področjih, sta idejni vodja izobraževalne platforme Valoreschool, Irena Linasi, in dekan Evropske poslovne šole Zagreb, Vitomir Tafra, ustvarila uporaben, vsebinsko bogat in praktično uporaben izobraževalni program.Ta program bo nudil ključna znanja vsem posameznikom v teh težkih časih, hkrati pa odgovoril na vprašanje – kaj storiti, ko ena plača ni dovolj?

 

Kaj je bila glavna pobuda za sodelovanje ValoreSchool & EBUS na področju izobraževanja?

Irena Linasi: Hitre spremembe v globalnem okolju – ekonomske spremembe, migracije, zdravstveni izzivi, podnebne spremembe, družbene neenakosti in mnoge druge so nas presenetile nepripravljene. Znanje, ki smo ga pridobili v zadnjih letih, ni več dovolj. Očitno bo treba naučiti nove veščine, če se želimo prilagoditi novim situacijam in se z njimi spoprijeti. Izobraževalne vsebine ValoreSchool so strnjenje, skrbno izbrane, prežete s praktičnimi primeri in pripravljene v skladu s priporočili Evropske centralne banke (izvod: https://www.ecb.europa.eu/pub/pdf/other/whypricestability_sl.pdf). Koristile bodo vsem udeležencem med 18. in 99. letom starosti.

Vitomir Tafra: Sodelovanje je steklo, ker se naši interesi ujemajo – to je predvsem interes za potrebe finančnega izobraževanja. Ta segment ni le današnja nujnost našega zasebnega in poslovnega življenja, temveč tudi nujnost za prihodnost.

 

Kaj natančno je program za upravljanje osebnih in poslovnih financ?

Irena Linasi: Raziskave so pokazale, da podjetja potrebujejo kadre s komunikacijskimi in vodstvenimi veščinami, finančnim znanjem in samoiniciativnostjo. V naše BASIC, PREMIUM in EXPERT module smo vključili vsebino, ki udeležencem omogoča, da pridobijo veščine, ki jih delodajalci iščejo. Manager osebnih in poslovnih financ lahko postane dober prodajalec, zna brati bilance, čeprav ni računovodja, je vešč v komunikaciji, zna načrtovati finančne cilje in ustvarjati finančne načrte, spremljati finančna tržišča in gospodarske trende. Manager osebnih in poslovnih financ bo tudi sposoben uporabljati različna finančna orodja in sodobno tehnologijo.

Vitomir Tafra: Da bi lahko upravljali, moramo znati pridobivati. Toda potem z rezultati našega dela pri pridobivanju  ne upravljamo na ustrezen način, ker nimamo znanja, informacij in veščin. Prav to upravljanje finančnimi sredstvi pove, kako smo učinkoviti – kot posamezniki, pa tudi v gospodarstvu. Vsak človek v svojem poslovnem okolju mora znati upravljati s financami, ker je to eno od jamstev stabilnosti in trajnosti samega posla. Zato smo se skupaj s partnerji iz ValoreSchoola odločili za izvedbo programa in vpise za prvo generacijo udeležencev upravljanja poslovnih in osebnih financ.

 

 

Zakaj ste se odločili za izvedbo in ali trg potrebuje te veščine?

Irena Linasi: Kot sem povedala že pri prejšnjem vprašanju, obstaja na trgu manjko tega znanja. Delodajalci iščejo podjetne in samoiniciativne ljudi, spretne v komunikaciji, prodaji in na finančnem področju. Vsebine v omenjenih treh modulih pokrijejo skorajda vso relevantno finančno področje.

Vitomir Tafra: Državljani Hrvaške ne znajo dovolj dobro upravljati z denarjem, ker ga pogosto jemljejo kot samoumevnega. Če opazujemo sistem trošenja denarja in varčevanja na hrvaškem trgu, vidimo, da obstaja precejšnja količina neznanja in veščin. In posebej nimamo zavedanja, koliko trošimo, in kakšne so naše možnosti za zaslužek in potrošnjo. Zato verjamem, da bodo udeleženci prepoznali kakovost našega programa in velikost koristi, ki jo prinaša naše izobraževanje.

 

Kakšen karierni razvoj lahko ljudje pričakujejo s kariero managerja za upravljanje poslovnih in osebnih financ ter kakšne cilje lahko dosežejo po koncu tega programa?

Irena Linasi: Glede na znanje, ki ga oseba pridobi na izobraževanju, ima na poslovnem področju veliko možnosti. Pridobljeno znanje lahko nadgradi s pridobitvijo državnih licenc, za npr. revizorja, borznega posrednika ali zavarovalniškega zastopnika. Tu so še različna druga delovna mesta v finančni ali nefinančni branži. Prav tako lahko postane samostojni podjetnik in ustanovi svojo svetovalno prakso in gradi uspešno podjetniško kariero. V prvi vrsti pa se bo taka oseba precej bolje znašla tudi pri upravljanju svojega denarja in naložb.

Vitomir Tafra: Jasno in kakovostno bomo usmerjali vse svoje udeležence v smeri naziva – kako razumeti finance in kako ta razumevanja uporabiti v konkretnem življenju. Predstavili bomo koncept pridobivanja znanja za samouresničitev, ko govorimo o osebnih in poslovnih financah, in to na dolgoročnih temeljih.

 

Zakaj bi svojim otrokom priporočali vpis v ta izobraževalni program?

Irena Linasi: Glavnina podjetnikov ni uspela mentorirati svojim potomcem ali naslednikom za prevzem podjetja. Mnogi starši niso uspeli prenesti svojega znanja na otroke. V ta program bodo vpisani tudi moji trije otroci. Če v karieri ne bi potrebovali teh znanj, jim bodo koristila zasebno, skozi vso življenje. Pri tem mislim na odgovorno ravnanje z denarjem. S tem znanjem bodo precej lažje dosegali svoje finančne cilje. Prav tako jim bo pomagalo prepoznati finančne pasti in prevare in se izogniti prekomernemu zadolževanje ali nepremišljenemu zapravljanju. Vse skupaj ima za posledico manj stresa in bolj brezskrbno življenje, to pa je najpomembnejše.

Vitomir Tafra: Razumevanje procesa doseganja poslovnih rezultatov na področju lastnih interesov in učinkovito upravljanje financami bo omogočilo našim otrokom in prihajajočim generacijam uspešno uresničitev lastne poslovne poti in življenjskih ambicij.

 

 

Izobraževalni program se začenja tako v Sloveniji kot na Hrvaškem – kakšen učinek pričakujete v tem izobraževalnem projektu v teh dveh državah?

Irena Linasi: Jugo-vzhodna Evropa ima precej kratko zgodovino sodobnih finančnih trgov. Zaradi tega se ljudje težje znajdejo v zapletenem, konkurenčnem prostoru. Program smo ravno s tem namenom pripravili v treh jezikih. Evropska unija je prepoznala ta poklic kot enega najperspektivnejših, zato je sedaj pravi čas, da ujamemo trend.

Vitomir Tafra: Verjamem, da bomo v tem programu združili vse tiste, ki sodelujejo v poslovnih podvigih in poslovanju, ne glede na to, ali so podjetniki ali zaposleni, managerji ali delavci. Torej vsi, ki v svojem delovnem ali zasebnem procesu sprejemajo odločitve, ki se nanašajo na finance, z določenimi materialnimi posledicami. Verjamem, da bomo v obeh državah dosegli uspeh brez zadržkov, saj res imamo program razumevanja in upravljanja financ na zelo širokih in razumljivih osnovah, lahko in preprosto uporabna gradiva, z obilico praktične uporabe.

 

Kakšni so načrti za prihodnost – komu menite, da bo to izobraževanje dostopno in na voljo za vpis?

Irena Linasi: Program je prostorsko neomejen. Izvajal se bo v dveh jezikih, kasneje tudi v več jezikih. Slušatelji bodo lahko prisostvovali predavanjem od koderkoli in tako bo šolanje postalo dostopno za vse. Vsi, ki pa želijo priti v predavalnico, pa se nam lahko pridružijo v Ljubljani in Zagrebu. Program je primeren za vse osebe med 18 in 99 letom starosti, ki si želijo novih znanj.

Vitomir Tafra: Veselim se prve generacije. Udeleženci naše prve generacije bodo imeli največ koristi od tega programa, saj bodo prvi začeli pridobivati ta nujna znanja in veščine upravljanja z denarjem, ki jih okoli nas iščejo za življenje in delovanje. Zlasti v smeri gradnje učinkovite perspektive upravljanja financ, kar naš program zagotavlja.

 

Kakšni so predavatelji in o čem bodo predavali?

Irena Linasi: Predavatelji so ljudje z bogato prakso in izkušnjami. Partnerji programa, ki izvajajo prakso pa so zelo uspešna podjetja, ki so skupaj ustvarila preko milijarde Evrov prometa.

Vitomir Tafra: Naši predavatelji so izkušeni strokovnjaki z dokazanimi rezultati na področju upravljanja denarja, pa tudi drugih tem iz lastnega življenja in kariere, o katerih bodo predavali našim udeležencem. Tematike so blizu tistemu, kar trenutno doživljamo tako v Hrvaški kot v Sloveniji, vodeno z gospodarskimi (ne)priložnostmi in (ne)stabilnostmi. Pri vsem tem je potrebno imeti znanje in veščine za učinkovito preživetje ter ohranjanje premoženja in dobrin – zato so znanja, ki jih ponujamo, ključnega pomena za vsakogar, ki se nam pridruži pri tem izobraževanju.

Deli:

About The Author

Preberite tudi

Nakup ali prodaja plemenitih kovin

Enostavno kupite ali prodajte plemenite kovine po najugodnejših pogojih na trgu

Metalni račun Valores

Vstopite v svet plemenitih kovin s poljubnimi zneski od 50 € naprej in vse do svojih ciljev

Nakup ali prodaja plemenitih kovin

Enostavno kupite ali prodajte plemenite kovine po najugodnejših pogojih na trgu

Metalni račun Valores

Vstopite v svet plemenitih kovin s poljubnimi zneski od 50 € naprej in vse do svojih ciljev