V roku desetih let se bo na finančnih trgih zgodil katastrofalen zlom, povzročilo pa ga bo preveliko zanašanje finančnih institucij na trgovalne sisteme, ki temeljijo na umetni inteligenci. Tako črnogledo napoved je pretekli konec tedna razkril Gary Gensler, predsednik Komisije ZDA za vrednostne papirje in borzo, ki je regulator daleč največjega finančnega trga na svetu – ameriškega.

Gary Gensler je v nedeljo v intervjuju za poslovni medij Financial Times opozoril, da morajo regulatorji glede pretirane uporabe umetne inteligence ukrepati takoj, sicer se bo v roku desetletja zgodil tako rekoč neizogiben finančni zlom.

Velika težava je, je opozoril Gensler, da velike ameriške in mednarodne finančne institucije, ki imajo lahko potencialno ogromen vpliv na svetovno gospodarstvo, pri trgovanju in podatkovni analizi zaradi skromne izbire uporabljajo več ali manj enake umetnointeligenčne modele.

To lahko pomeni, da bodo vse banke in druge finančne institucije, ki se zanašajo na umetno inteligenco, odločitve morda sprejemale po principu črednega nagona. Z drugimi besedami – vse bodo ob istem času sprejele isto odločitev. Če se nato zgodi večji nepričakovan dogodek, najsi bo finančne ali pa geopolitične narave, lahko na trgu, kot je to sicer že v navadi, pride do večjega premika, tega pa bodo morebitne usklajene odločitve bank in drugih institucij potencirale v verižno reakcijo, ki bo povzročila naslednjo finančno katastrofo, je posvaril Gensler.

 

 

Več o tem v članku na: Siol.net