Ali srebro lahko postane najboljša naložba leta 2024?

Deli:

 

Ob zaključku leta 2023 je na področju plemenitih kovin posebej zanimivo spremljati visoko povpraševanje po zlatu v Indiji ter rekordno visoko industrijsko povpraševanje po srebru. Minuli meseci za ceno zlata in srebra sicer zaradi dvigovanja obrestnih mer iz strani centralnih bank načeloma ne bi smeli biti ugodni, a njuni ceni sta izkazovali pozitivno sliko. Srebro je ohranjalo svojo vrednost, medtem, ko je cena zlata v večini svetovnih valut doseglo rekordne, najvišje vrednosti. Kaj se dogaja v ozadju?

 

V mesecu novembru so v Indiji potekali hindujski festivali Dhanteras in Diwali, to pa tradicionalno vpliva na povečano povpraševanje po zlatu v Indiji. V oktobru je indijski uvoz zlata znašal 123 ton zlata oz. se je le-ta oktobra povečal za 60 odstotkov v primerjavi z istim obdobjem prejšnjega leta. Povprečni oktobrski mesečni uvozi v zadnjem desetletju so znašali približno 66 ton. Kot opazimo gre za velik premik od poprečja.

 

A Indija ni bila aktivna samo na področju zlata, saj jo vse bolj mika tudi srebro. V oktobru je uvozila kar 56 milijonov unč srebra oz. 1.750 ton srebra. Izreden obseg nakupa si lahko predstavljamo na dva načina. Prvič, nakup predstavlja kar 82% mesečne svetovne proizvodnje srebra, ki se sicer nahaja pri 2.125 tonah mesečno. In drugič, nedavni nakup predstavlja 28% celotne letne proizvodnje največje države proizvajalke srebra, Mehike. To priča o izrednem povpraševanju po srebru v Indiji, v zadnjem četrtletju.

Upad zalog LBMA je v mesecu oktobru znašal 38 milijonov unč oz. 1.182 ton

Ob zgornjih številkah se lahko upravičeno vprašamo kako je Indija vso to srebro sploh lahko uvozila. Izreden obseg indijskega nakupa srebra je potekal sočasno z upadom zalog srebra organizacije LBMA v Londonu, ki že dolga leta predstavlja stičišče fizičnih plemenitih kovin na svetu. Upad zalog LBMA je v mesecu oktobru znašal 38 milijonov unč oz. 1.182 ton, Indija pa je iz Združenega kraljestva uvozila skoraj 1.000 ton srebra v zgolj enem mesecu. Iz tega lahko sklepamo, da je Indija do željene količine srebra lahko prišla samo iz zalog LBMA, ker do srebra drugače ni mogla priti. Na spodnji sliki vidite rekorden uvoz srebra v Indijo, ki je še višji kot iz let 2011-2012. A ne pozabimo, da je takrat na velik uvoz srebra v Indijo imela eksplozivna rast srebra, tokrat pa je razlog zaenkrat zgolj festivalsko dogajanje v okviru hindujskih praznikov. V prihodnosti bo zanimivo videti kako bo se bo uvoz srebra v Indijo povečal, ko bo k temu dodan dejavnik dvigovanja cene srebra.

 

Slika1: Indijski uvoz srebra (Crescat Capital)

 

 

Zdi se, da je zgornji indijski primer le eden od mnogih znakov, ki sporočajo, da se na trgu plemenitih kovin dogaja nekaj pomembnega. Pri organizaciji The Silver Institute za letos napovedujejo rekordno industrijsko povpraševanje po srebru. Industrijska napoved povpraševanja za leto 2023 je bila popravljena za 105 mio. unč srebra, na kar 632 mio. unč. Razlog se skriva v pospešenem uvajanju sončnih fotovoltaičnih celic, predvsem na Kitajskem. Poleg tega naj bi visoko povpraševanje po pametnih telefonih, še posebej tistih z 5G tehnologijo, ki vsebujejo več srebra, dodatno prispevalo k rasti povpraševanja po tej plemeniti kovini. Ključni dejavnik bodo tako predstavljalo industrijsko povpraševanje, predvsem povezano z obnovljivimi viri energije in pametnimi tehnologijami.

 

Slika 2: Rekordno industrijsko povpraševanje po srebru (Metals Focus)

Povpraševanje po srebru 2023

Seveda pa ni samo industrijsko povpraševanje tisto, ki bo narekovalo ceno srebra v prihodnje. Povpraševanje po srebru kot vidite na spodnji sliki prihaja tudi iz strani naložbenih investicij, industrije nakita, pribora in fotografije.

Slika 3: Viri povpraševanja po srebru 2023 (World Silver Survey)

 

 

Po mojem mnenju se bosta povečanemu povpraševanju značilno pridružili še 2 pomembni komponenti, ki bosta imeli odločilen vpliva na mnogo višjo ceno srebra v prihodnje.
Prvič, smo v pričakovanju, da se bo rudarski sektor pričel soočati s krčenjem oskrbe oz. ponudbe. Pomanjkljivo vlaganje v proizvodnjo, zapiranje rudnikov in povečevanje stroškov obratovanja, se posledično slej kot prej kmalu pokažejo tudi na trgu cen. Pri tem mnogi večji rudniki napovedujejo začasno zaprtje rudnikov ali na drugi strani napovedujejo zmanjševanje ponudbe srebra. Druga pomembna komponenta pa se navezuje na pričakovano povečano investicijsko povpraševanje. V letošnjem letu se je glede na leto 2022 investicijsko povpraševanje po srebru zmanjšalo kar za 70 mio. unč. Razumljivo je, da so v času geopolitičnih napetostih investitorji za varnejši pristan izbirali zlato. Zlato je tradicionalni hranilec vrednosti, medtem, ko srebro v vlogi »hibrida« svoje pomembno mesto poleg vloge denarja, išče tudi v industriji. A to se zna kmalu spremeniti.

 

Na določeni točki preloma bomo priča izrazitemu skoku v ceni srebra

Posebej želim opozoriti na pomembne dogodke, ki se bodo dogajali na področju srebra in ne bodo potekali brez pomoči zlata. Zlato bo kot indikator napetosti v svetu nakopičenih dolgov in prevrednotenih naložbenih razredov, še naprej kazalo svojo moč in pomembnost z nadaljnjim dolgoročnim zviševanjem njegove cene, dokler svet ne bo vstopil v čas novega optimizma. V to sem prepričan, tudi na osnovi zgodovine in preteklih dejstev. A na določeni točki preloma, kjer bodo sočasno združeni vsi zgornji razlogi (nadaljnjo razvrednotenje valut, eksplozija dolgov, rekordno povpraševanje industrije in investitorjev ter daleč premajhna ponudba fizičnega srebra na trgu), bomo priča izrazitemu skoku v ceni srebra. »Nakopičena« podcenjenost ter izredna pomembnost te kovine se praviloma najbolj pokaže v zadnji tretjini bikovskih trendov v surovinah. Na osnovi zgodovine in sicer predvidljivih trendov je edina neznanka čas oz. obdobje v katerem je investitor nagrajen za svoje zaupanje ter potrpežljivost. Menim, da smo zelo blizu tega trenutka. Omenjeno napoveduje tudi gibanje srebra iz »tehničnega« vidika.

 

Kot se vidi na prikazu, ima srebro izredno »majhno« količino časa, da se »odloči«, kam bi po 12-letnemu gibanju cene pod rumeno premico (od leta 2011-2023), rado nadaljevalo svoje gibanje. Če bi predpostavili, da se je po desetletju znova prebudil surovinski trend in da minuli vzpon surovin ni bil kratkotrajen, potem se čas ugodnih nakupov srebra počasi izteka.

Slika 4: 15-letni graf srebra (Graddhy)

 

Če skušamo za konec odgovoriti na naslovno vprašanje… V kolikor bi pri napovedi upoštevali zgolj slabe gospodarske obete, ki se ustvarjajo, potem bi na to vprašanje odgovorili negativno, torej z malo možnostmi, da bo srebro med najboljšimi naložbami. V kolikor pa bi upoštevali možnosti, da se zgoraj omenjeni dejavniki končno pričnejo drug za drugim uresničevati in izpolnjevati, potem so obeti za to lahko zelo veliki. V tem primeru sem mnenja, da bomo lahko naložbo v srebro kmalu lahko videli med TOP naložbami, več let zapovrstjo. Tudi s pomočjo Indije.

 

Zapisal:

 

Peter Herman, finančni svetovalec podjetja Tim Valores

 

Deli:

About The Author

Preberite tudi

Nakup ali prodaja plemenitih kovin

Enostavno kupite ali prodajte plemenite kovine po najugodnejših pogojih na trgu

Metalni račun Valores

Vstopite v svet plemenitih kovin s poljubnimi zneski od 50 € naprej in vse do svojih ciljev

Nakup ali prodaja plemenitih kovin

Enostavno kupite ali prodajte plemenite kovine po najugodnejših pogojih na trgu

Metalni račun Valores

Vstopite v svet plemenitih kovin s poljubnimi zneski od 50 € naprej in vse do svojih ciljev