Po dogodkih letošnjega leta, ki so dodobra pretresli gospodarstva in družbe, večina že nestrpno pričakuje novo leto z upanjem na boljše čase. V kontekstu plemenitih kovin pa so imeli pretresi celo pozitiven učinek, saj smo v letu 2020 beležili precejšnjo rast njihovih cen – pri srebru za kar 23 %, pri zlatu pa za 11 % v primerjavi s koncem lanskega leta.

Plemenite kovine že dolgo predstavljajo varen pristan za vlagatelje, ki želijo zaščititi vrednost svojega premoženja na dolgi rok. Kaj pa se obeta v prihajajočem letu in ali se lahko nadejamo nadaljevanja pozitivnega trenda?

 

Srebro bo tudi v letu 2021 ohranjalo in nadgrajevalo vrednost

Politični, gospodarski in zdravstveni pretresi se ponekod že umirjajo, a globalno je situacija vse prej kot stabilna. Vlagatelji bodo zato najverjetneje še naprej vlagali v plemenite kovine, to pa bo njihove cene ohranjalo oz. dvigovalo, kar velja tudi za srebro. Danes je njegova cena ok. 20 evrov za unčo.

A ker je srebro tudi industrijska kovina, gospodarske dejavnosti pa še niso v polnem razmahu, bodo trg še nekoliko pretresala precejšnja nihanja. Manjše povpraševanje po tej široko uporabni kovini bi tako lahko nekoliko omejilo rasti cen srebra v prihodnjih nekaj mesecih.

Točne napovedi strokovnjakov za plemenite kovine so različne, a cenam srebra v večini napovedujejo pozitivno leto.

Finančna institucija Goldman Sachs svojim strankam kot zavetišče za premoženje pred inflacijo priporoča dolgoročno vlaganje v plemenite kovine, saj predvideva kar 30-odstotni donos na njihov indeks blaga (S&P GSCI oz. Goldman Sachs Commodities Index), vključno plemenitih kovin, v letu 2021.

Nekateri finančni analitiki (npr. Metal Focus) omenjajo ceno močno prek 25 evrov za unčo, čeprav naj bi se v kratkem srebro spopadalo z volatilnostjo, ki bo rezultat manjšega povpraševanja po industrijski in modni uporabi te žlahtne kovine. Drugi (npr. Citi) napovedujejo celo dvig do 33 evrov za unčo, kamor naj bi ga pripeljalo povpraševanje podjetij in vlagateljev kot odgovor na devalvacijo valut in naraščajočega globalnega javnega dolga. Redke, a vseeno vidno optimistične napovedi potenciala srebra omenjajo tudi 40 evrov in celo 80 evrov za unčo v letu 2021, kar pa je malo verjetno.

Večina ocen za srebro je torej optimističnih, vendar pa je potrebno imeti v mislih tudi močna tržna nihanja, zaradi česar je objava točnejših ocen izredno nehvaležno delo. Vseeno pa lahko na podlagi trenutnega dogajanja v svetu predvidevamo, da bodo ljudje vse bolj dali prednost varnosti in stabilnosti na dolgi rok pred visokimi, a potencialno kratkotrajnimi donosi.

 

Tudi zlatu se v 2021 obetajo dobri časi

Kot pri večini plemenitih kovin tudi na zlato pozitivno vplivajo sicer slabe razmere, negotovost in pretresi na trgu in političnih prizoriščih. Njegova stabilnost ne preseneča, saj zlato že tisočletja uspeva ohranjati vrednost, ki je ni mogoče reproducirati tako kot pri papirnatem denarju. Danes je tržna vrednost zlata dobrih 1500 evrov za unčo.

V odgovoru na gospodarsko škodo, povzročeno med korona krizo, vlade tiskajo denar in ga spravljajo v obtok kot nikdar prej, letos naj bi podpora že presegla ukrepe pomoči med svetovno gospodarsko krizo v letih 2008 in 2009.

Zaščita pred inflacijo je pomemben dejavnik, saj vlagatelji vse bolj prenašajo sredstva iz državnih valut v zlato, kar krepi njegovo vrednost. Poleg tega se dodeljevanje sredstev za lajšanje posledic korona krize še ni ustavilo, saj je gospodarstva po svetu zadel še drugi val pandemije. Če se bo stagnacija gospodarstev nadaljevala, obenem pa mednarodno trgovanje ostajalo v primežu geopolitičnih trenj, bo to odlična priložnost za rast cen zlata, celo prek prejšnjih mejnih vrednosti.

Mnogi finančni analitiki napovedujejo visoke cene zlata v prihajajočem letu, ki naj bi se po mnenju nekaterih (npr. Capital Economics) ustalila pri okrog 1600 evrov na unčo, spet drugih pa tudi pri 1900 evrov (npr. Goldman Sachs), predvsem na račun inflacije in šibkega dolarja.

Tudi napovedi nekaterih drugih finančnih institucij (mdr. Citi) so precej podobne, saj naj bi po njihovem zlato zraslo do 1800 evrov na unčo v prvem četrtletju in za dodatnih 150 evrov do konca leta, v letnem povprečju torej vsaj do 1550 evrov po začetnem konkretnejšem dvigu in cenovni umiritvi proti koncu leta.

Tako kot srebro je zlato na pragu dobrega leta, a tudi tu je potrebno upoštevati nihanja na globalnih trgih. Zlato se torej dobro obnese kot investicija na dolgi rok, še precej po koncu leta, ki prihaja, saj pri taki naložbi odtehtata varnost premoženja in večja stabilnost vrednosti v primerjavi z državnimi valutami.

 

Cene plemenitih kovin odvisne od dogajanja na trgih

Tako kot pri vsaki investiciji se je tudi pri vlaganju v plemenite kovine potrebno zavedati okoliščin, ki vplivajo na njihovo vrednost.

Primarni dejavniki so inflacija, ki naj bi se s časom višala, šibkost ameriškega dolarja, ki je vse bolj očitna, ter porast povpraševanja po plemenitih kovinah na vzhajajočih trgih, kot sta Kitajska in Indija.

Čeprav nanje sami ne moremo vplivati, lahko veliko naredimo z vrednotenjem in upoštevanjem pridobljenih informacij ter zaupanjem v preverjene naložbene in varčevalne modele.

Povprašajte naše strokovno usposobljene svetovalce o priložnostih vlaganja in varčevanja v plemenitih kovinah. Z veseljem vam bodo pomagali na poti do finančne svobode, tudi v letu 2021.