V svetu negotovosti, ki smo mu priča v letu 2020, vse več investitorjev išče varna pribežališča za svoje premoženje, ki bodo zmogla vsaj ohranjati kupno moč njihovega imetja. Če smo še pred leti lahko izbirali med večjim številom alternativ, lahko tokrat rečemo, da je trenutna izbira zelo omejena.

Ena izmed najboljših alternativ je in tudi ostaja naložba v zlato. Zlato že stoletja zagotavlja zaščito premoženja in ohranjevanje kupne moči vsakega posameznika, svojo superiornost na daljši rok v primerjavi s papirnatimi valutami pa dokazuje tudi v trenutnem obdobju.

Rekordno nizke obrestne mere, ki naj bi jih Ameriška centralna banka na teh nivojih ohranjala vse do leta 2023, ter neomejeno tiskanje denarja, katerega namen je na vsak način sprožiti inflacijo v prihodnje, sta dejavnika, ki ustvarjata popolne okoliščine za zlato. Pravzaprav lahko rečemo, da je zlato že v zadnjih dvajsetih letih izvrstno opravljalo funkcijo ohranjanja kupne moči, po letu 2020 pa bo to še posebej očitno.

 

Ne smemo prezreti, da je od uvedbe evra v Evropi leta 1999 skupna evropska valuta v primerjavi z zlatom izgubila več kot 83 % vrednosti. Nič kaj drugače ni v primerjavah zlata z ostalimi valutami.

 

Kot nakazuje spodnji grafikon gibanja štiriindvajsetih surovin v razmerju z ameriškim borznim indeksom S&P500, so surovine v primerjavi z delnicami izjemno poceni, celo najbolj v zadnjih petdesetih letih. Poleg leta 2020, v katerem se trenutno nahajamo, smo podobno sliko videli v letu 1971, ko je ameriški predsednik Nixon ukinil t. i. Zlati standard, ter leta 1999, ko se je razpočil internetni mehurček (dot-com bubble). Ko so npr. leta 1999 surovine dosegle najnižjo raven, se je indeks surovin (GSCI) do leta 2008 povzpel za kar petkrat.

 

Izguba kupne moči evra v primerjavi z zlatom

 

Strahu pred upadom kupne moči naših valut se v zadnjem času vse bolj priključuje strah pred padci na borznih oz. kapitalskih trgih. Sveže natiskan denar namenjen revitalizaciji svetovnih gospodarstev je bolj kot na vzpon ekonomskih dejavnosti špekulativno vplival na nadaljnjo rast delniških trgov, katerih konstantno rast smo sicer opazovali vse od leta 2012.

A ne moremo mimo dejstva, da je razmik stanja v realnem gospodarstvu od cenovnih nivojev delnic v tem trenutku rekorden. Prav zaradi tega dejstva je vse več analitikov prepričano v to, da nas čaka neizbežna ohladitev delniških trgov, ki bo ustrezna realnemu stanju v ekonomijah. V prihodnje zato pričakujemo večje prenose premoženja iz špekulativnih, precenjenih naložb, v varne in podcenjene naložbe.

Zlato lahko v tem trenutku obravnavamo kot najbolj varno naložbo, ki je kljub okoli 20-odstotni rasti v letošnjem letu v primerjavi z delnicami in nepremičninami še vedno podcenjeno in predstavlja izredno nakupno priložnost.

 

Politika nizkih obrestnih mer tudi v prihodnjih letih, pričakovana višja inflacija ter vse večja količina denarja, ki je potrebna za dvig likvidnosti in zagon gospodarstev po svetu, pomenijo vodo na mlin višji ceni zlata tudi v prihodnjih letih

 

Potencial zlata kot zaščite premoženja, ki so ga v zadnjih letih prepoznavale centralne banke ter posamezniki iz vzhodnega dela sveta (Kitajska, Indija, Rusija, Kazahstan, Turčija), prepoznavajo nove skupine investitorjev, ki lahko oz. bodo ceno zlata pomaknile na še višje nivoje.

Posebej moramo izpostaviti dejstvo, da na trg plemenitih kovin v tem trenutku prihajajo veliki kupci, premožni investitorji, milijarderji ter velike finančne in pokojninske inštitucije. Naj naštejem nekaj najbolj aktualnih in odmevnih naložb na področju plemenitih kovin v zadnjem mesecu:

–      Warren Buffet, milijarder in legendarni investitor, je s svojim podjetjem Berkshire Hathaway vstopil v lastništvo drugega največjega proizvajalca zlata na svetu, podjetje Barrick Gold. Vrednost investicije je ocenjena na 563 milijonov ameriških dolarjev.

–     Eric Sprott, milijarder in lastnik kanadskega podjetja Sprott Inc., je v mesecu septembru vstopil v lastništvo enega izmed največjih proizvajalcev srebra na svetu, First Majestic Silver Corp.. Vrednost investicije je ocenjena na 59 milijonov ameriških dolarjev.

–      BlackRock Inc., ameriško finančno podjetje, ki je s 7,4 trilijoni ameriških dolarjev sredstev največji upravljalec naložb na svetu, je v mesecu avgustu delež izpostavljenosti srebru v okviru naložb (SLV) povečalo s 6 % na 26 %. Vrednost investicije je ocenjena na 92 milijonov ameriških dolarjev.

–      Ohio Police & Fire Pension Fund, ameriški pokojninski sklad, ki upravlja z okoli 16 milijard ameriških dolarjev, povečuje izpostavljenost zlata v svojem portfelju z 20- na 25-odstotni delež. Vrednost investicije je ocenjena na okoli 700 milijonov dolarjev.

Ti primeri so jasen dokaz, da na trg plemenitih kovin vstopajo veliki igralci z ogromnim kapitalom, ki zaradi  slabših obetov v prihodnje iščejo tako varnost kot ustrezno razpršitev svojega kapitala. Poti izpostavljenosti trgu zlata, ki jih iščejo, je sicer mnogo, a ne pozabimo, da investicijo, ki hkrati zagotavlja tudi najvišjo obliko zaščite premoženja, omogoča zgolj fizična oblika zlata.

V trenutnem trendu dogodkov lahko v prihodnje pričakujemo vse več govora o varnih naložbah. Splošen dvig kapitala v segmentu varnih investicij bo pomenil večje odlive iz ostalih kapitalskih naložb, kot so delnice, obveznice, nepremičnine idr. Trenutna globalna vrednost kapitalskih naložb je ocenjena na 650 triljonov ameriških dolarjev (650.000 milijard), medtem ko je vrednost naložb v investicijske oblike fizičnega zlata ocenjena na 4,5 trilijonov ameriških dolarjev.

Preliv samo 1 % vrednosti globalnega premoženja v zlato bo povzročil najmanj podvojitev njegove trenutne vrednosti, ki je v tem trenutku 1.870 ameriških dolarjev za unčo (25. 9. 2020). Naj ob tem opozorim, da zlato trenutno predstavlja le okoli 0,6 % vrednosti globalnih naložb, čeprav je njegov delež še leta 1960 znašal 5 %.

 

Zlato v primerjavi z ostalimi globalnimi naložbami v %

 

Razlogi za vključenost zlata v posameznikov portfelj že dolgo niso bili bolj primerni. Povpraševanje po zlatu se stopnjuje, vstop velikih investitorjev pa ustvarja dodatno konkurenco, ki utegne povzročiti, da dostopnost do fizičnih oblik zlata ne bo več samoumevna, tako po cenovni kot po dobavni plati.

Vsak dobro pripravljen finančni portfelj za prihodnost bi moral stati na dobrih temeljih, poglavitni od njih pa je zlato.