V letu 2021 naj bi globalno povpraševanje po srebru zraslo za 11 % na 1,025 milijard unč, kar je največ v zadnjih 6 letih.

Srebro je poleg zlata zgodovinsko najbolj zanesljiv hranilec vrednosti, v kontekstu prihajajoče inflacije pa se vlagatelji še bolj ozirajo po tej plemeniti kovini. Na ceno srebra bo močno vplivalo tudi večje povpraševanje industrije, še posebej na področju elektrotehnike, fotovoltaike, 5G tehnologije in uporabne elektronike, pa tudi avtomobilske industrije, ki postaja vse bolj elektronska. Ambiciozni načrti zelene transformacije svetovnih velesil, kot so močne investicije v sončno energijo v ZDA, evropski Zeleni dogovor in kitajski cilj ogljične nevtralnosti do leta 2060, bodo ob usihajoči ponudbi srebra še bolj na preizkušnji.

Pozitiven zagon cene srebra se je pokazal že kmalu na začetku leta 2021, še posebej pa v februarju, ko so močno povpraševanje malih vlagateljev spodbudila dogajanja na družbenih omrežjih. Avgusta 2020 je bila vrednost srebra najvišja v zadnjih osmih letih, danes pa nanjo vplivajo tudi družbene, ne le gospodarske iniciative.

Pridobivanje srebra omejeno

Srebro je v večini primerov stranski produkt pridobivanja drugih rud, kot so cink, nikelj, baker in svinec. Le 29 % srebra je tako izkopanega v srebrovih rudnikih, zato je težje zadovoljevati potrebe in povpraševanje, njegova cena pa je relativno neelastična, saj ni toliko odvisna od lastne produkcije.

Po slabših rezultatih, ki so bili posledica epidemije v letu 2020, naj bi letos pridobivanje srebra okrevalo in doseglo najvišjo raven po letu 2016. Mnogo rudnikov, ki so jih koronavirusni ukrepi prizadeli, so ponovno začeli obratovati, več srebra naj bi prišlo tudi iz Mehike in Avstralije, dveh od štirih največjih svetovnih nahajališč srebra.

A čeprav se na trgu srebra pričakuje več novih zalog, te le stežka dohitevajo izjemno povpraševanje na svetovnem trgu.

Kovnicam po svetu slabijo zaloge

V javnost prihajajo novice o izčrpavanju zalog kovnic zlata in srebra po svetu. Britanska kraljeva kovnica The Royal Mint se sooča z očitki o spletni prodaji kovancev in palic, ki jih sploh ni bilo na zalogi, in posledično izredno dolgih dobavnih rokih, poljska kovnica Mennica Polska pa po podatkih na njihovi spletni strani ne razpolaga več s srebrnimi investicijskimi kovanci. Ameriška kovnica The United States Mint ne dohiteva povečanega povpraševanja po zlatih in srebrnih palicah in kovancih, ki jih je doletelo v začetku tega leta. Močnejši nakupi pritiskajo na zaloge, ki so že tako slabe, saj je pandemija prizadela proizvodnjo.

Tudi avstralska kovnica The Perth Mint se bori z izrazito povečanim povpraševanjem po produktih. Kupci lahko še vedno vlagajo v plemenite kovine manjših vrednosti ali kupijo alocirano ali nealocirano zlato in srebro prek spleta. Plemenitih kovin večjih vrednosti in tež, na primer kilogramskih palic, primanjkuje, produkcijske zmožnosti pa so omejene, zaradi česar ne dosega zanimanja po fizičnem srebru kot naložbenem produktu. Na rekordna povpraševanja in nakupe fizičnega srebra kovnice niso bile pripravljene, čeprav kupce mirijo, da je zalog še dovolj.

V letu 2020 je povpraševanje vlagateljev po fizičnem srebru in naložbah v indeksnih investicijskih skladih (ETF) tako prvič preseglo industrijsko povpraševanje, kljub temu da je srebro poleg nafte najpomembnejša industrijska surovina.

 

 

Povpraševanje ne pojenja

Prodaja plemenitih kovin v ZDA je v letu 2020 narasla za 258 %, saj vlagatelji iščejo varno hrambo vrednosti prihrankov pred prihajajočo inflacijo, spletni forumi pa dodatno spodbujajo nakupovalno norijo.

Mnogo malih vlagateljev je namesto zanašanja na finančne institucije danes odločenih sami poskrbeti za svoje prihranke. In ker ne morejo neposredno vplivati na dogajanje na trgu srebra, pospešeno kupujejo fizične palice in kovance iz plemenitih kovin. Pomanjkanje priljubljenih srebrnih kovancev (najbolj priljubljeni so Silver Eagle srebrniki) je zato že precejšnje. To vodi do zamud pri vodenju transakcij in dostav, v prodajo pa prihajajo tudi produkti slabše kvalitete, zaradi česar se kupci pogosto počutijo opeharjene.

Fizično srebro ima večjo težo kot papirnato

Prek investicijskih skladov (ETF) je srebro moč kupiti tudi v papirnati obliki. Kupci prejmejo dokument, ki izkazuje lastništvo srebra, fizičnega srebra pa ne, saj ga hrani investicijski sklad in s tem investitorjem prihrani stroške skladiščenja.

A trg “papirnatega srebra” naj bi po nekaterih ocenah presegal razpoložljivost fizičnega srebra vsaj v razmerju 233:1, kar pomeni, da je bilo izdanih veliko več opcijskih pogodb, kot je srebra dejansko na voljo. Nakup takšnih delnic tudi ne ustvarja večjega pritiska na banke, ki trgujejo s plemenitimi kovinami. V sodelovanju centralnih bank in indeksnih investicijskih skladov naj bi namreč prihajalo do umetnega zaviranja rasti cene papirnatega srebra, da ta ne dosega cene fizičnega srebra.

Če bi lastniki papirnatega srebra zahtevali dostavo fizičnega za to vrednost, bi zaloga kmalu skopnela, kar se dogaja danes. Tudi zato se v zadnjem času vse več vlagateljev usmerja stran od “papirnatega” srebra in kupuje fizično srebro, kar pretresa celoten trg plemenitih kovin.

Namesto nakupa srebra preko ETF skladov SLV in PSLV, ki lahko hitro izgubijo na vrednosti zaradi nerealno osnovane cene, je zato precej bolj smiseln nakup fizičnega srebra in njegova varna hramba.

Priložnosti čakajo, a prepričajte se, kam vlagate

Povpraševanje po fizičnem srebru je že tako izrazito, da nekateri trgovci poročajo o razmerju 25 strank, ki kupujejo srebro, proti eni stranki, ki ga prodaja (običajno je to razmerje 2:1 ali 3:1). Ker pa cena na promptnem trgu srebra tega ne odraža, so prodajalci primorani močno povečati lasten pribitek na borzno ceno srebra. Če bo razmerje ostajalo neusklajeno, se lahko zgodi, da bodo nekateri trgovci opustili določanje cen na podlagi promptnih cen na trgu in srebru določili fiksno ceno, kar pomeni višje vstopne stroške za kupce.

Trenutno dogajanje na trgu srebra je rezultat več dejavnikov, od povečanega zanimanja družbe za varne naložbe in finančno neodvisnost do visokotehnoloških potreb v sklopu industrijske transformacije. Ti se v prihodnje ne bodo veliko spremenili, zato njihov vpliv zagotovo ostaja.

Povečano povpraševanje po dobrinah z omejenimi zalogami, kar plemenite kovine vsekakor so, bo najverjetneje vplivalo na rast njihovih vrednosti. Tudi zgodovinski podatki kažejo, da je danes pravi čas za nakup plemenitih kovin, zato so razlogi za naložbo vsekakor spodbudni. Ob odločitvi zanjo pa je še toliko bolj pomembno, da izberete preverjene ponudnike plemenitih kovin najvišjih čistin z možnostjo varne hrambe in zanesljive dostave.