Trenutno gospodarsko stanje ne dopušča čakanja in zanašanja na vlade ali finančne ustanove, da bodo poskrbele za naše premoženje, tako osebno kot poslovno.

Naložba v plemenite kovine, zlasti zlato, se tudi oz. predvsem zaradi aktualnih izzivov vse bolj uveljavlja kot zanesljiva izbira, ki ščiti vrednost sredstev na dolgi rok.

Povečano vlaganje v zlato ni očitno le med centralnimi bankami in finančnimi institucijami. Za to varno in stabilno naložbo se odloča vse več malih vlagateljev in podjetij. Razlogi so očitni.

 

Evropski varčevalci odgovorno do lastnega premoženja

Na svetovni ravni je meseca julija upravljanje z zlatom prek investicijskih skladov naraslo za 0,3 %, predvsem zaradi pospešenega kupovanja v Evropi in Aziji. Evropski vlagatelji so samo v juliju letos prek investicijskih skladov v zlato vložili skoraj milijardo evrov, kar ustreza dobrim 17 tonam zlata.

Nemški vlagatelji so letos še okrepili svoje pozicije v tej plemeniti kovini, za največ od leta 2009. V prvem polletju je bilo povpraševanje 35 odstotkov višje kot v prejšnjem, zanimale pa so jih predvsem zlate palice in kovanci. Nemčija že tradicionalno zaupa zlatu kot ohranjevalcu vrednosti, še posebej pa je to očitno v obdobju povečane inflacije, ki je bila v tem ključnem evropskem gospodarstvu julija že 3-odstotna.

 

Rast povpraševanja nemških vlagateljev po zlatu

 

Večje povpraševanje po zlatu je vidno tudi v Švici, še posebej s strani malih vlagateljev. Trend kupovanja plemenitih kovin spodbujajo običajni državljani, tradicionalno previdni varčevalci, ki stavijo na stabilnost in pripravljenost v primeru morebitnih finančnih izzivov v prihodnosti. Kljub zagotovilom vlade, da skrbi za zaščito blagostanja prebivalcev, se Švicarji zanašajo tudi na lastno presojo in odgovornost do privarčevanih sredstev.

 

V zlato vlagajo tudi tehnološka podjetja

Investicijske strategije podjetij so se v zadnjem letu spremenile in prilagodile na gospodarsko nestabilnost in razvrednotenje denarja kot posledice pandemije in povezanih ukrepov. S tem želijo korporacije zavarovati svoje naložbene kapitale v primeru nepričakovanih, predvsem negativnih dogodkov.

Ameriško tehnološko podjetje Palantir je nedavno v zlato investiralo več kot 50 milijonov dolarjev. Namesto naložbe prek investicijskega sklada se je odločilo za klasičen pristop nakupa fizične kovine v 100-inčnih zlatih palicah.

V skladu s povečanim zanimanjem družb za različne naložbene možnosti je upravičeno pričakovati, da bo vzoru vlaganja v plemenite kovine sledilo še več podjetij, malih in velikih.

 

Centralne banke še naprej kopičijo zaloge

V prvem polletju 2021 so zaloge zlata v centralnih bankah po svetu narasle za 333 ton, kar je 39 % več od petletnega povprečja enakih obdobij.

 

Rast zalog zlata v centralnih bankah

 

Še posebej so izstopali nakupi centralnih bank na Tajskem, Madžarskem in v Braziliji, z dobavami po krepko nad 50 ton.

Zaloge zlata je izrazito povečala tudi indijska centralna banka, v prvi polovici letošnjega leta za 29 ton na skupno kar 700 ton.

 

Rast zalog zlata v centralnih bankah v tonah

 

Zakaj bi podjetja vlagala v zlato?

Razlogov, ki podpirajo odločitev za naložbo poslovnih subjektov v plemenite kovine, zlasti zlato, je več.

 

 

Podjetja s tem pridobijo stabilnost investicijskega kapitala na dolgi rok, saj zlato ohranja vrednost veliko bolje kot državne valute. To je še posebej očitno v trenutnem obdobju inflacije in nezadržnega tiskanja denarja vlad po svetu. Prav tako je pomembna razpršitev naložbenega portfelja, saj podjetje na ta način omejuje investicijska in povezana poslovna tveganja.

Naložbeno zlato omogoča odlične pogoje varčevanja tako za podjetje kot zaposlene. Prilagodljivost varčevalnih načrtov in upravljanja s sredstvi je pisana na kožo različnim članom ekipe, plačnim razredom in oblikam zaposlitve. Podjetja, ki zaposlenim nudijo napredne in stabilne varčevalne možnosti, krepijo njihovo zadovoljstvo, med konkurenco pa se uveljavijo kot zaupanja vreden zaposlovalec.

Nakup srebra, kot ga nudi Valores, torej v Liechtensteinu z urejeno hrambo, odlikuje tudi davčna ugodnost, saj je tam srebro oproščeno DDV. Na ta način lahko podjetje bolj gospodarno upravlja svoj investicijski kapital oz. nameni prihranjena sredstva za razvoj družbe in druge naložbe.

 

Pot do vlaganja v plemenite kovine za podjetja in zaposlene je enostavna. Izkušeni finančni svetovalci Valores so na voljo za vsa vaša vprašanja.