Vsak investitor oz. varčevalec se pred vstopom v naložbe sprašuje, ali je trenutek za vstop pravi ter ali bi bilo vredno še malce počakati.

Kupovanje po najugodnejši ter prodaja po najvišji ceni je miselnost in želja vsakega izmed nas. To je seveda popolnoma razumljivo in razumsko, a vse do takrat, ko v tej želji zamudimo vstop in ne investiramo pravočasno. Velikokrat se zgodi, da nato z nostalgijo opazujemo ugodne investicijske priložnosti, ki so nam bile na razpolago, medtem ko se nam ponoven, nekoliko manj ugoden vstop, zdi neracionalen.

Je trenutno dober čas za nakup zlata? V nadaljevanju podajam nekaj pomembnih informacij, da pridobite jasen odgovor na to vprašanje.

 

1. Marec je najboljši mesec za nakup

Povprečje gibanja rasti cen zlata v zadnjih 45 letih kaže, da so investitorji v povprečju meseca marca zlato kupovali najugodneje v letu. Ob bikovskih trendih je značilnost tudi ta, da z nakupi zlata ni bilo smiselno odlašati, saj je bila praviloma vsako naslednje leto cena zlata višja.

 

Najboljši mesec za nakup zlata je marec

 

 

2. Kupujte zlato, ko javnost nanj pozabi in vanj ne verjame

Ob vsem dogajanju na finančnem področju je moč opaziti, da v tem trenutku mnogi zapostavljajo pomembno vlogo zlata. Prvi med njimi je guverner ameriške centralne banke Jerome Powell, ki je nedavno tako zlato kot bitcoin označil kot špekulativni naložbi, saj ju je komentiral kot substituta, ne vredna primerjave z ameriškim dolarjem.

A Powell vendarle pozablja, da je zlato še vedno edino sredstvo, ki opravlja tri funkcije denarja, in da dolar nikoli ni bil in nikoli ne bo sredstvo za ohranjanje vrednosti. Valuta, ki je bila v letu 2020 natisnjena v rekordnih količinah (22 % vseh dolarjev v obtoku je bilo natisnjenih v letu 2020), na daljši rok zgodovinsko dokazano ne more ohranjati kupne moči premoženja ljudi. In tako bo tudi v prihodnje.

 

3. Zlato rešuje probleme Turčije z inflacijo

V Turčiji imajo velikanske probleme s podivjano 15 % inflacijo, od začetka leta 2018 pa naj bi turška lira v primerjavi z ameriškim dolarjem izgubila več kot 50 % vrednosti. Da je zlato v takšnih obdobjih glavna rešitev držav, dokazujejo turški ukrepi za zajezitev inflacije.

Turčija je naprej naznanila pravilo vsem zlatarjem v Turčiji (bilo naj bi jih okoli 40.000), da naj v sklad z državnim lastništvom prispevajo po 500 g zlata. Pričakujejo, da bi tako zbrali 20 ton zlata v skupni vrednosti 1,1 milijarde ameriških dolarjev.

Druga želja turške vlade pa zadeva turško prebivalstvo, saj država pričakuje, da bi tudi državljani svoje zlato in tuje valute prodali v zameno za domačo valuto, liro. S tem naj bi uspeli zajeziti padec vrednosti turške lire. Ko pride do monetarnih problemov, se celoten svet zateka k zlatu.

 

Erdogan v pomoč nacionalni valuti z zlatom

 

4. Poljska kupuje zlato, ruski državni sklad želi vlagati vanj

Da se v tem obdobju centralne banke pripravljajo na turbulentne prihodnje čase, dokazujejo tudi novice iz centralne banke Poljske. Po besedah poljskega guvernerja centralne banke želi poljska centralna banka v naslednjih letih (do)kupiti najmanj 100 ton zlata v skupni vrednosti 5,5 milijarde ameriških dolarjev z namenom povečanja svojih zlatih rezerv. Trenutno ima poljska centralna banka že v lasti 229 ton zlata.

Izredno pomembna novica prihaja tudi iz Rusije, kjer so za državni premoženjski sklad (NWT) pripravili pravno podlago za investicije v zlato. V skladu, vrednem 167 milijard ameriških dolarjev, povečujejo nabor možnih investicij ter zmanjšujejo delež izpostavljenosti v ameriški dolar.

 

5. Fizičnih oblik zlata ni dovolj za vse, prihaja regulacija trgovanja z zlatom

Z vseh koncev sveta se širijo informacije, da je fizičnih oblik zlata v kovnicah in pri prodajalcih začelo primanjkovati oz. da se njihova dobava do strank vse bolj podaljšuje. Omenjeno razkriva popolnoma drugačno sliko, kot jo v tem trenutku kaže borzna cena zlata, iz katere bi bilo sklepati, da zlato izgublja svoj sijaj.

Na dnevno trgovanje zlata ima še vedno ogromen vpliv trgovanje s »papirnatimi« pozicijami, katerega moč pa se v kratkem zna zelo spremeniti. Prihaja namreč nova regulacija bank (iz sklopa Basel 3), ki bo banke kaznovala, če bodo trgovale z zlatom, ki ga fizično ne posedujejo, ter na drugi strani nagrajevala njihovo fizično posest zlata.

Preprosto povedano, posojanje zlata je veljajo za splošno orodje, s katerim so banke lahko vplivale na padce cen zlata, odprava posojanja bo tako zmanjšala pritiske na prodajo zlata preko borz, kar bo na ceno zlata vplivalo zelo pozitivno.

 

Če zgoraj omenjenim in aktualnim razlogom pridružimo temeljne in zgodovinsko dokazane razloge za posedovanje zlata kot zaščitnika premoženja, potem smo glede cene zlata v prihodnje lahko zelo optimistični. Ponoven in hiter skok v ceni zlata v prihodnjih mesecih se zdi zelo uresničljiv scenarij, ki ga glede na radodaren mesec marec velja dobro izkoristiti.