Z vstopom v zadnje četrtletje leta 2020 se zdi, da se negotovost na globalnih gospodarskih trgih povečuje in da vse več vlagateljev išče varna pribežališča za svoj kapital. Zlato in srebro se ob tem vse večkrat omenjata kot primera boljših priložnosti za vlaganje.

 

Negotova jesen in globalni izzivi

Spodbujevalni ukrepi centralnih bank po posledicah epidemije so bolj kot na gospodarstva, posebej ameriško, vplivali na vzpon finančnih trgov, s tem pa na rekorden odklon od realnega stanja v gospodarstvih.

To udeležencev na kapitalskih trgih, ki iščejo dobiček, pravzaprav ne moti, a dejstvo je, da se s prehodom v jesen soočajo z naraščajočo možnostjo konkretnejših popravkov navzdol.

Sveži podatki kažejo, da gospodarsko okrevanje ne poteka po načrtih, neugodne epidemiološke razmere situacijo poslabšujejo, negotovost pa se dodatno stopnjuje zaradi novembrskih predsedniških volitev v ZDA ter njihovega napetega odnosa s Kitajsko.

 

Kje najti finančno varnost?

Glavni cilj investitorjev tako (p)ostaja iskanje varnih naložb, s katerimi bodo zaščitili svoje premoženje ter ohranjali njegovo kupno moč. Kot edina prava in ljudem dostopna možnost se v tem trenutku kažejo zgolj plemenite kovine, še posebej zlato in srebro.

Zlato že stoletja v vlogi denarja zagotavlja zaščito ter ohranja superiornost v primerjavi s papirnatimi valutami. Srebro pa je nekakšen hibrid z dvojno vlogo, saj obenem predstavlja denar in surovino, in naznanja prihod vse večjih inflacijskih pritiskov.

 

Zanimanje za plemenite kovine raste

Glede na najnovejše informacije na področju plemenitih kovin lahko v prihajajočem obdobju pričakujemo, da se bo klasičnim investitorjem, kot so centralne banke, posamezniki in ETF skladi, pridruževalo vse več novih vlagateljev, katerih skupna točka so izjemne vrednosti kapitala oz. premoženja.

Med njimi najbolj odmevata vstop milijarderja Warrena Buffetta v lastništvo drugeg največjega proizvajalca zlata na svetu ter odločitev podjetja BlackRock Inc., največjega upravljalca naložb na svetu, da za več kot trikrat poveča delež izpostavljenosti srebru.

 

Trendi rasti obetajo dobre priložnosti

Zdaj že lahko trdimo, da sta ceni zlata in srebra z letom 2019 prešli v dolgoročen bikovski oz. naraščajoč trend, ki se bo nadaljeval tudi v prihodnjih letih. V letošnjem letu sta morala zlato in srebro sicer prestati test posledic epidemije, ki je povzročila pomanjkanje likvidnosti na finančnih trgih in njun kratkoročen padec v ceni. A vse odtlej sta ceni zlata in srebra prikazali nadpovprečen vzpon, ki je izpolnil pričakovanja in zaupanje vlagateljev v plemenite kovine.

Trenutno smo priča pričakovanemu cenovnemu pomiku navzdol, ki je ključen za prihodnje zdrave vzpone. Tovrstne situacije so v zgodovini gibanja cen zlata in srebra vedno ponudile izjemno priložnost za dodatne nakupe za vse vlagatelje, ki želijo povečati delež izpostavljenosti v teh naložbah, še posebej pa za tiste, ki naložb v tem segmentu še nimajo.

Razlogi za dodajanje zlata in srebra v investicijski portfelj že dolgo niso bili bolj prepričljivi kot v tem trenutku, saj zagotavljata stabilnost in varnost, kar je v trenutnih časih negotovosti še toliko pomembneje.