Aktualne novice, Uporabni nasveti

Zakaj bi morali razpršiti vaše prihranke?

Je bolje staviti vse na enega konja ali odpreti vrata več možnostim? Osnovno pravilo dobrih investicij je enostavno. Raje vlagajte manj sredstev v več virov kot vse v eno naložbo, tudi če na videz veliko obeta.

Razpršitev naložb oz. varčevalnih sredstev je pomembno iz več razlogov, prevladujeta pa zmanjševanje tveganja in volatilnosti cen.

 

Omejite tveganje

Tudi če ste prepričani v dobičkonosnost in stabilnost izbrane naložbe, vedno obstajajo dejavniki, ki lahko negativno vplivajo na vaše prihranke.

Vsaka naložba oz. način hrambe sredstev je podvržen dvema vrstama tveganja – sistematičnega in nesistematičnega. Sistematično tveganje zadeva celoten trg, zato razpršitev naložb nima velike moči. Ko, na primer, pride do družbenih pretresov, kot je epidemija, se to odraža v gospodarski negotovosti na globalni ravni. Nesistematično tveganje pa je povezano z določenim podjetjem, industrijo ali dobrino. Če, na primer, vodstvo nekega podjetja sprejme nepredvidene odločitve, to lahko spodbudi nenaden dvig ali padec cene njegove delnice na borzi. V tem primeru je razpršitev premoženja veliko bolj koristna, saj zmanjša tveganje s celotnega na le del vloženih sredstev.

Če imate vse premoženje vezano na banki v depozitnih računih, tvegate, da bo njegova vrednost na dolgi rok padala zaradi bančnih stroškov, ki so višji od obresti, ter inflacije, ki vztrajno niža vrednost denarnih valut.

 

Spoznajte, zakaj se vam varčevanje na banki ne izplača.

 

Takšno tveganje enostavno omilite tako, da prihranke razpršite v različne naložbe, med katerimi so plemenite kovine ene bolj dobičkonosnih in stabilnih.

 

Omejite volatilnost

Z razpršitvijo prihrankov lahko obenem zmanjšate vpliv volatilnosti oz. izrazitega gibanja cen. Volatilnost pomeni, za koliko se vrednost naložbe dvigne oz. pade v določenem obdobju.

Praviloma so gibanja v ceni postopna in opazna na srednji oz. daljši rok, a v določenih naložbah, kot so delnice hitro rastočih podjetij ali kriptovalute, lahko pride do izjemnih razlik v ceni že na dnevni ravni.

Večja volatilnost lahko pomeni dobro priložnost za vlagatelje, a hkrati predstavlja tudi veliko večje tveganje, še posebej za neizkušene. Bolj kot je vrsta naložbe nova in poznana le ožjemu krogu vlagateljev, večja je verjetnost, da bo že majhna sprememba spodbudila znatna gibanja v ceni – navzgor ali navzdol.

To ne velja za zlato, ki je globalno zanimiva surovina že stoletja, tako s strani vlagateljev in industrije kot potrošnikov. Plemenite kovine so sicer volatilne do določene mere, saj njihovo vrednost določa proizvodnja, razmerje med ponudbo in povpraševanjem ter geopolitično stanje, ki kroji odločitve varčevalcev. A kljub temu ostajajo ena najbolj stabilnih vrst naložb, ki vrednost premoženja ohranjajo na dolgi rok.

Volatilnosti se ne da preprečiti, lahko pa se jo omili. Težko je predvideti, kdaj se bodo cene gibale in v katero smer. Če niste izkušen vlagatelj in niste prepričani, kdaj je pravi čas za nakup ali prodajo, si lahko pomagate z metodo povprečnega nakupa in razpršitvijo premoženja, npr. v naložbeno zlato in srebro. Na ta način boste lažje uravnotežili vrednost vaših prihrankov in v povprečju na dolgi rok uživali stabilnejše donose.

 

Uravnotežite vaše prihranke s plemenitimi kovinami

Plemenite kovine imajo različne vloge v gospodarstvu in niso enako dostopne. Naložba vanje ščiti pred inflacijo ter omeji volatilnost cen in druga tveganja.

Zlato in srebro sta pretežno finančni oz. naložbeni kovini, zastopani globalno in s povpraševanjem po vsem svetu. Platina in paladij pa sta bolj industrijski kovini, zastopana bolj koncentrirano in v le določenih državah.

Povpraševanje in ponudbo plemenitih kovin spodbujajo različni dejavniki, zato se tudi cenovno gibajo drugače. Z razpršitvijo premoženja izkoristite dobičke ene kovine, ko gre drugi slabše, in obratno. Tako si zagotovite povprečno stabilnejše donose ter znižate tveganje, ki bi vam pretilo, če bi celoten kapital hranili v le eni vrsti varčevanja.

 

 

 

Razpršite premoženje v zlato in srebro

Z Varčevalnim načrtom Valores enostavno vlagate oz. varčujete v zlatu in srebru. V Spletnem računu lahko sredstva prenašate med obema kovinama glede na vaše želje in potrebe ter sledite različnim varčevalnim ciljem.

 

 

Varčevati lahko začnete z nizkimi zneski, že s 50 €, višino mesečnih vložkov pa prilagajate vašim zmožnostim.

Z razpršitvijo sredstev boste z vašimi prihranki upravljali bolj odgovorno, saj bodo sredstva varnejša, donos na dolgi rok pa višji kot pri bančnih depozitih.

 

 

Valores

Ekipa Valores je skupina svetovalcev, ki najprej vlaga v svoje finančno znanje, nato pa z njim spremlja posameznike do njihovih ciljev.

Sorodni članki