Vse več mladih vlaga v zlato, predvsem prek spleta

Deli:

Britanska kraljeva kovnica The Royal Mint poroča o velikem porastu zanimanja med mladimi za vlaganje v zlato. Prek spleta se je za to naložbo pri njih odločilo kar petkrat več mladih kot leta prej.

Vse več ponudnikov naložb v plemenite kovine vzpostavlja spletne možnosti vlaganja, ki nagovarjajo tudi in predvsem mlajše, ki preferirajo digitalne pristope h komunikaciji in finančni neodvisnosti. Tako je tudi kraljeva kovnica velik del mladih investitorjev privabila skozi spletne portale in s prilagodljivim pristopom k vlaganju.

 

Mladi raziskujejo možnosti in želijo upravljati s svojimi sredstvi

Čeprav smo Slovenci pregovorno konzervativni varčevalci, se med mladimi vse bolj krepi zavedanje, da klasični bančni depoziti ne prinašajo vrednosti, ki bi jo želeli, poleg tega pa je skrb za lastno premoženje in bodočo finančno stabilnost med pandemijo in gospodarsko recesijo postala še bolj izrazita. Mladi se zato intenzivno ozirajo po drugih možnostih naložb in plemenitenja premoženja, glede katerih se tudi konkretno pozanimajo.

V primerjavi s starejšimi vlagatelji se lažje odločajo za finančne ponudbe, v katerih vidijo potencial in sami sklepajo odločitve za investicijo. S pojavom spletnih platform, široko dostopnih informacij na spletu in digitalizacije storitev potreba po obiskih velikih finančnih institucij upada.

Spletne in digitalne možnosti varčevanja v plemenitih kovinah odgovarjajo na potrebe mladih, ki se zavedajo pomena investiranja na dolgi rok za jesen življenja, ko pokojnine ne bodo zagotovljene oz. zadoščale za kakovosten vsakdan. Obenem pa želijo tudi lažje doseči srednjeročne cilje in finančno osamosvojitev brez zanašanja na praktično nične bančne obresti in dolgoročno omejujoča bančna posojila.

 

 

Edinstveni produkti in možnost izbire

Mladim veliko pomeni samoiniciativnost, odkrivanje novih priložnosti, tudi na spletu, prilagodljivost in samostojno odločanje o tem, kako, kdaj in kam bodo namenili svoje prihranke.

Po poročanju kovnice The Royal Mint je poleg vlaganja v klasične formate plemenitih kovin med mladimi še posebej izrazito povpraševanje po kovancih omejenih izdaj.

Mladi so torej daleč od pasivnih vlagateljev, saj se prek spleta aktivno udeležujejo pogovorov o novih možnostih, zanimivih produktih in priložnostih trgovanja z lastnimi sredstvi.

Pri izbiri ponudnikov plemenitih kovin jim veliko pomeni, da lahko svoje vlagateljske dejavnosti prilagajajo trenutnim finančnim možnostim in niso odvisni od dolgih birokratskih postopkov vstopa na trg in nakupa sredstev.

 

Kaj morajo mladi upoštevati pri vlaganju v plemenite kovine?

Čeprav mlajši vlagatelji hitreje sprejemajo odločitve kot starejši, morajo primarno upoštevati tveganje, povezano s katero koli naložbo. Pomembno se je pozanimati, ali so sredstva zavarovana, kje se hranijo in kdo skrbi za prenos sredstev med kovnico in kupcem.

Finančni oz. vlagateljski produkti morajo biti jasni, z vnaprej komuniciranimi stroški, tako vstopnimi kot izstopnimi, ki nastanejo ob odločitvi za naložbo.

Mladi morajo tudi vedeti, kakšni davki in bremenitve spremljajo določene produkte in naložbe. Koristen je na primer podatek, da se varčevanje v zlatu ne obračunava kot osnova za določitev socialnih prejemkov. To je še posebej pomembno za mlade družine in vrednotenje njihovega premoženja pri vpisu otrok v vrtec in koriščenju socialnih podpor.

Še neizkušeni vlagatelji se morda tudi sprašujejo, kdaj je najprimernejši čas za vlaganje oz. nakup plemenitih kovin. Če jim dinamičen način življenja ne dopušča rednega spremljanja trga, nihanja cen in izbire pravih trenutkov za vstop na trg, je najprimernejše vlaganje z rednimi mesečnimi nakazili, s katerimi si zagotovijo najboljšo povprečno ceno.

V vsakem primeru pa je priporočljiv tudi posvet z izkušenimi finančnimi svetovalci, ki se s trgom plemenitih kovin ukvarjajo že desetletja in poznajo širšo sliko trgovanja in varčevanja na tem področju.

 

Če se začne z mladimi leti, so sadovi na dolgi rok precej slajši

Cene plemenitih kovin v ozkem časovnem kontekstu precej nihajo, zato je naložba vanje bolj smiselna z dolgoročnega vidika, saj so spremembe v ceni bolj oprijemljive v razdobju več let ali desetletij.

Če bi s 1.000 € začeli vlagati v zlato pri 20 letih in vsak mesec dodatno vložili po 100 €, bi ob povprečnem letnem donosu v višini 6 % po 20 letih privarčevali 47.350 €.

Če pa bi začeli s 30 leti in bi želeli enak znesek doseči ravno tako do svojega 40. leta starosti, torej v 10 letih, bi po začetnem vložku 1.000 € in ob enakem povprečnem letnem donosu morali vlagati kar po 290 € mesečno.

 

Primer varčevanja 100 € na mesec v obdobju zadnjih 15 let v različnih oblikah varčevanja (skupna vrednost vplačila je ok.18.000 evrov).

 

Spletne ponudbe dobrodošle, a osebni nasvet še vedno priporočljiv

Kljub naprednim spletnim možnostim vlaganja, kot je Spletni račun Valores, je pametno začeti s posvetom glede možnosti na trgu plemenitih kovin.

Digitalne rešitve sicer močno prispevajo k samostojnosti odločanja glede premoženja in se prilagajajo dinamičnemu načinu življenja mladih. A to so le orodja, ki pomagajo izvrševati odločitve.

Da vlagatelji najdejo pravo naložbo zanje, je pomembno, da pretehtajo različne možnosti in se o njih posvetujejo z izkušenimi na tem področju. To je še posebej ključno pri mladih, ki morda še ne poznajo vseh dejavnikov, povezanih z investicijami, a jih vodi odgovornost do lastnih prihrankov.

Stopite v stik z našimi svetovalci Valores in izkoristite brezplačen posvet glede možnosti, ki vam bodo pomagale do finančne svobode že v mladih letih.

Deli:

About The Author

Preberite tudi

Nakup ali prodaja plemenitih kovin

Enostavno kupite ali prodajte plemenite kovine po najugodnejših pogojih na trgu

Metalni račun Valores

Vstopite v svet plemenitih kovin s poljubnimi zneski od 50 € naprej in vse do svojih ciljev

Nakup ali prodaja plemenitih kovin

Enostavno kupite ali prodajte plemenite kovine po najugodnejših pogojih na trgu

Metalni račun Valores

Vstopite v svet plemenitih kovin s poljubnimi zneski od 50 € naprej in vse do svojih ciljev