Zaradi odličnega odziva v Ljubljani smo 16.6.2022 za vas pripravili konferenco v dvorani City hotela v Mariboru. Naši strokovnjaki – Irena Linasi Rogač, Peter Herman ter Peter Kopinšek so vam približali rešitve trenutnih razmer in pričakovanih trendov v Sloveniji in Evropi. Bolj kot kadarkoli prej se sprašujemo ali smo na razpotju življenja, ki ga poznamo in kako zaščititi premoženje pred spremembami, ki bodo vplivale na vse nas.

 

Peter Herman: Inflacija in rast cen v prihodnje

Nov val podražitev so napovedali že pred časom, vendar se je izkazalo, da nas pravzaprav glavni val čaka že jeseni. Ker številne države ustavljajo izvoz kmetijskih pridelkov, je finančno obremenjena prehranska veriga. Slovenski kmetje so zaradi skoraj štirikratne podražitve gnojil v stiski. Ob prehranski draginji pa se dražijo tudi drugi esencialni izdelki, surovine, storitve, energeni. Gre za cenovni šok, kakršnega pomnimo iz leta 2008, a bo ta trajal dlje, napovedujejo ekonomisti.

 

Pozitivna stran trenutne situacije

Na situacijo lahko gledamo tudi s pozitivne perspektie. Med nami so posamezniki, ki gojijo spoštovanje do stvari, ki jih imamo v izobilju. Ogromne količine zavržene hrane bodo zamenjale tehtne odločitve o tem, kaj zares potrebujemo. Hkrati bodo investicije v samooskrbo tako energije kot hrane, postale pomembnejše kot kadarkoli. Onesnaženost zraka, poplave, globalno segrevanje in suše nas niso opozorile tako resno, kot nas bodo visoke cene hrane in energentov. Predvidevamo, da bodo investicije na področju zelenih energij, novih tehnologij in surovin imele večji potencial za rast v prihodnje.

 

Za konec pa poudarjamo, da le-te informacije lahko postanejo koristne šele takrat, ko jih uporabimo v svojem življenju.

 

Fotogalerija – utrinki s konference