Privarčujte za nov avto v plemenitih kovinah

Deli:

Povprečen Slovenec osebni avtomobil zamenja na pet do sedem let, pogovori na spletnih forumih pa kažejo, da nemalo ljudi, predvsem mladih, nov avtomobil kupi že prej kot po enem letu.

Žal pa so tudi najpogostejši načini nakupa avtomobila takšni, da potrošnike priklenejo na jeklenega konjička in jim ne omogočijo takšne svobode, ki jo mobilnost obljublja.

Vseeno pa obstaja način, da postanete lastnik novega vozila s prihranki iz lastnega žepa. Namesto da vozite “na kredo”, si s plemenitimi kovinami privarčujte za avto, ki bo vaš že od prvega dne.

 

Cene avtomobilov pospešeno rastejo

Prodaja avtomobilov leta 2021 je bila praktično enaka kot leto prej, prodanih je bilo skoraj 54.000 vozil, kljub naraščajočim cenam. Po nekaterih raziskavah je razlika v ceni vstopnih različic avtomobilov namreč precej narasla, v zadnjih trinajstih letih je npr. VW golf z bencinskim motorjem dražji za kar dobrih 7.000 evrov, za najcenejši clio pa je potrebno danes odšteti skoraj 3.000 evrov več.

V zadnjih 18 letih naj bi se cene avtomobilov nižjega srednjega razreda povprečno zvišale za kar 63 %. Večinoma so podražitve posledica dražjih električnih avtomobilov in strožjih emisijskih predpisov, pomembno vlogo pa ima tudi naraščajoča inflacija. Podražitvam se niso izognili niti rabljeni avtomobili, po podatkih raziskav so njihove cene poskočile tudi za do 30 %.

Obenem pa rast povprečne plače ne dohiteva rasti cen avtomobilov, zato je še toliko bolj pomembno, da se na nakup dobro pripravimo in za novo vozilo prihranimo čim več po svojih zmožnostih.

 

 

Si res želite s tujim denarjem po avto?

Večina Slovencev še vedno kupuje avtomobil s kreditom ali lizingom – v vsakem primeru s tujim denarjem.

Pri kreditu sicer postanete lastnik avta takoj po nakupu, pri lizingu pa šele, ko odplačate zadnji obrok. A vseeno gre za dolgoletno obvezo plačevanja obrokov. Mlajši se raje odločajo za lizing, saj jim je bolj pomembno, da imajo nov avto in jih pogoji odplačevanja lizinga ne motijo toliko.

Po raziskavah Zveze potrošnikov Slovenije pa nakup avtomobila spremlja še precej stroškov, ki jih reklame zamolčijo ali pa omenijo zgolj v drobnem tisku. Velikokrat oglaševana cena namreč velja le pri nakupu z lizingom, stroški, ki ob tem nastanejo, pa ugodne cene izničijo. Oglaševana cena skoraj nikoli ni končna in običajno velja le za osnovno opremo, ugodni mesečni obroki pa so izračunani za primer, da izberete najdaljšo dobo odplačevanja, kar pomeni dolgotrajnejšo vezavo. Poleg tega večina trgovcev nudi lizing le s spremenljivo obrestno mero, ki vam utegne mesečne izdatke v bodoče še povečati.

Pri nakupu avtomobila morate zato upoštevati še stroške financiranja, ki nakup na lizing podražijo v primerjavi s plačilom z gotovino. Tu so še stroški priprave in transporta avtomobila ter obvezne dodatne opreme.

Lizing je vabljiva možnost nakupa avtomobila, a po raziskavah naj bi ga le petina potrošnikov odplačala v zastavljenem roku. Glavna slabost so po njihovem predvsem visoki skriti stroški, a še vedno večina nima druge možnosti zaradi preskopih lastnih prihrankov.

Najugodnejšo ceno avtomobila dobite ob nakupu z gotovino, zato bi bilo najbolje, da si avtomobil privoščite z lastnim denarjem, ne s tujim. A za marsikoga je to precej težko, celo nemogoče. A ni nujno tako.

Za nov avto lahko začnete varčevati že z nizkimi zneski, z mesečnimi vložki v varčevanje, ki so primerljivi z obroki lizinga, pa si lahko nov jekleni konjiček še hitreje privoščite oz. prihranite za večji polog in tako zmanjšate število preostalih obrokov.

 

Privarčujte za lastno vozilo brez dolgov

Pri nakupu avtomobila je dobro, da čim večji delež pokrijemo iz lastnih prihrankov, če se posojilu oz. kreditu ne moremo izogniti.

Če bi za varčevanje namenili vsaj 100 ali 200 evrov mesečno, bi se čez nekaj let že nabral lep kupček prihrankov, ki bi zadoščal vsaj za polog za dražji avto ali za dober rabljen avtomobil.

Zastavite si cilj in izberite vaš sanjski avto v okviru vaših dejanskih finančnih zmožnosti. Morda vam zadošča rabljen avto za nekaj tisoč evrov, morda pa bi si radi končno privoščili večjega za družinske izlete z bogato opremo.

Izračunajte, koliko približno bi morali vsak mesec dati na stran, da bi se cilju približali v zastavljenem času.

 

 

Prihranke varčujte v naložbah oz. produktih, ki vaše prihranke plemenitijo oz. vsaj zaščitijo. Bančni depoziti so za to najmanj primerni, saj stroški banke velikokrat presegajo obresti in vam krčijo prihranke, namesto da bi jih bogatili.

Predvsem pa ostanite v realnih okvirih in se zavedajte, koliko si dejansko lahko privoščite. Bolje je, da je avto v celoti vaš in nikomur niste nič dolžni. Kaj če se vam čez leto ali dve prihodki skrčijo ali pa se vam pojavijo novi, nepredvideni izdatki, vi pa bi sredstva, ki jih odplačujete za avto, bolj potrebovali kje drugje?

 

Z obrestno obrestnim računom hitreje do cilja

V Varčevalnem načrtu Valores se vam prihranki kopičijo hitreje. Z Valores varčujete v plemenitih kovinah, ki je ena najbolj stabilnih in varnih naložb že tisočletja. V zadnjih letih je bil povprečni letni donos naložbenega zlata več kot 9-odstoten, precej več, kot vam lahko ponudijo banke.

 

 

Poleg tega se z obrestno obrestnim računom vaše obresti obračunavajo na glavnico in pretekle obresti hkrati. Z vsakim obrokom v novem mesecu tako povečate glavnico in osnovo za obračun obresti.

Pot do cilja je še hitrejša v Spletnem računu Valores. Enostavno določite, koliko želite privarčevati za vaš naslednji avtomobil in v kateri plemeniti kovini. Za večjo varnost in nižje tveganje pa razpršite prihranke med različne kovine.

Varčevalni načrt Valores je ustvarjen s posluhom za vsakdan ter različne želje in zmožnosti varčevalcev. Omogoča vam, da enostavno spreminjate višino mesečnih vložkov in prenašate sredstva med različnimi cilji, da bo pot do njih še krajša.

 

Do avtomobila s plemenitimi kovinami

Prevzemite nadzor nad krmilom vaših financ in si privoščite nov avto iz lastnega žepa.

S prihrankom v plemenitih kovinah boste do cilja prispeli hitreje in bolj varno, vožnja pa bo toliko lepša, če veste, da ste si jo prislužili sami.

Deli:

About The Author

Preberite tudi

Nakup ali prodaja plemenitih kovin

Enostavno kupite ali prodajte plemenite kovine po najugodnejših pogojih na trgu

Metalni račun Valores

Vstopite v svet plemenitih kovin s poljubnimi zneski od 50 € naprej in vse do svojih ciljev

Nakup ali prodaja plemenitih kovin

Enostavno kupite ali prodajte plemenite kovine po najugodnejših pogojih na trgu

Metalni račun Valores

Vstopite v svet plemenitih kovin s poljubnimi zneski od 50 € naprej in vse do svojih ciljev