Zaradi velikega zanimanja smo 30.6.2022 izvedli kratko predavanje z druženjem “Plemenite kovine in prihodnost”. Druženje je potekalo v dvorani Mrežnega podjetniškega inkubatorja Koroške v Slovenj Gradcu.

Domačina, Irena Linasi Rogač, finančna svetovalka za mednarodne poslovne finance in njen kolega Peter Herman, vodja prodaje ter finančni svetovalec, sta vas seznanila o inflaciji v zadnjih 12 mesecih ter rešitvami za prihodnost.

 

Peter Herman: Inflacija in rast cen v prihodnje

Nov val podražitev so napovedali že pred časom, vendar se je izkazalo, da nas pravzaprav glavni val čaka že jeseni. Ker številne države ustavljajo izvoz kmetijskih pridelkov, je finančno obremenjena prehranska veriga. Slovenski kmetje so zaradi skoraj štirikratne podražitve gnojil v stiski. Ob prehranski draginji pa se dražijo tudi drugi esencialni izdelki, surovine, storitve, energeni. Gre za cenovni šok, kakršnega pomnimo iz leta 2008, a bo ta trajal dlje, napovedujejo ekonomisti.

 

Irena Linasi Rogač: Pozitivna stran trenutne situacije

Na situacijo lahko gledamo tudi s pozitivne perspektive. Med nami so posamezniki, ki gojijo spoštovanje do stvari, ki jih imamo v izobilju. Ogromne količine zavržene hrane bodo zamenjale tehtne odločitve o tem, kaj zares potrebujemo. Hkrati bodo investicije v samooskrbo tako energije kot hrane, postale pomembnejše kot kadarkoli. Onesnaženost zraka, poplave, globalno segrevanje in suše nas niso opozorile tako resno, kot nas bodo visoke cene hrane in energentov. Predvidevamo, da bodo investicije na področju zelenih energij, novih tehnologij in surovin imele večji potencial za rast v prihodnje.

 

Upam, da ste z dogodka odkorakali z boljšim razumevanjem inflacije in boljšo pripravo na prihodnje podražitve.

 

Fotogalerija – utrinki z dogodka