Po navedbah organizacije Silver Institute, ki pozorno spremlja področje srebra, bo povpraševanje po srebru leta 2022 doseglo rekordno raven. Razlogi za to so rekordno industrijsko povpraševanje, prodaja nakita in srebrnine ter seveda prodaje investicijskega srebra. Svetovno povpraševanje po srebru naj bi konec leta 2022 doseglo novo najvišjo vrednost pri 1,21 milijarde unč, kar je 16 % več kot leta 2021. Vsak ključni segment povpraševanja, razen fotografije, naj bi dosegel nov vrh. Če omenimo 2 najpomembnejša segmenta:

 

  • Industrijsko povpraševanje naj bi naraslo na 539 milijonov unč srebra, prihodnje makroekonomske ovire pa naj bi srebro premagovalo tudi s stalno elektrifikacijo vozil, naraščajočim sprejemanjem tehnologij 5G in prehodom v zeleno energijo.

 

  • Fizične naložbe v letu 2022 naj bi poskočile kar za 18 % na 329 milijonov unč. Podpora povpraševanja je prišla tako iz strahu vlagateljev pred visoko inflacijo, rusko-ukrajinske vojne, kot tudi zaradi »podvojitve« indijskega povpraševanja po srebru glede na lansko leto…

 

Več: Silver Institute