Pot od rudnika do varčevalca oz. kako se oblikuje cena zlata

Deli:

Deli:

Ste se kdaj vprašali, kako zlato pride na trg in kdo vse sodeluje pri tem? Kaj pa tehtanje o vrednostih – veste, kaj dobite za določeno ceno in zakaj?

Kot vsako dobrino tudi naložbeno zlato v postopku pridobivanja, prevoza in varovanja spremljajo neizogibni stroški, na katere končni trgovec oz. posrednik nima vpliva.

Končna cena zato ne pove le, koliko gramov dobite za določen denar, pač pa tudi, kaj vse odlikuje kovino, v katero vlagate. Da bo zadovoljstvo z nakupom zagotovljeno, spoznajte, kako zlato potuje od rudnika do vas in kdo pri tem sodeluje.

 

Od izkopa do pol-čiste zlitine

Zlato se pridobiva v rudnikih zlata po vsem svetu. Po izkopu se zlato najprej loči od drugih mineralov, nato pa se pol-čisto zlitino doré vlije v palice. Te palice nato čaka postopek prečiščevanja, v katerem se izloči izčiščeno zlato, pripravljeno, da stopi na trg.

Palica doré je pol-čista zlitina zlata, ki potrebuje dodatno rafiniranje, preden postane zanimiva za vlagatelje.

 

Distribucija in pot po celem svetu

 

Pot zlata-Valores

 

Po čiščenju se zlate palice glede na težo ločijo in uberejo različne poti do finančnih središč in posrednikov po vsem svetu.

Večje palice z oznako Good Delivery gredo do sefov finančnih ustanov, ki se posvečajo izključno hrambi in trgovanju s plemenitimi kovinami, ter do centralnih bank.

Manjše palice, lažje od 1 kg, potujejo do bank, od tu pa do trgovcev in končnih strank.

Trgovci lahko od varčevalcev in vlagateljev tudi odkupujejo zlato in ga vrnejo v reciklažo in prečiščevanje, preden kovina spet ponovi pot na trg.

 

Kako do plemenitih kovin z Valores?

Z Valores lahko v plemenite kovine vlagate, kot vam najbolj odgovarja.

Valores Metalni račun – varčevanje v fizičnih plemenitih kovinah

Naš napreden finančni produkt, Valores Metalni račun, vam omogoča, da sami določate namen varčevanja, prilagajate višino in pogostost vložkov ter kadar koli in kjer koli spremljate stanje vaših sredstev.

Fizične palice in kovanci

Valores vam pri nakupu fizičnih palic ali kovancev zlata in srebra zagotavlja brezskrbnost, saj status Good Delivery dodatno varnostno odlikuje plemenite kovine v naši ponudbi.

Standard Good Delivery opisuje fizikalne značilnosti zlatih in srebrnih palic, ki so predmet trgovanja na veleprodajnem trgu londonskih plemenitih kovin. Naložbene palice s tem statusom odlikuje visoka čistost, zato se običajno tržijo na glavnih mednarodnih trgih in hranijo v zlatih rezervah vlad, centralnih bank in Mednarodnega denarnega sklada.

Za večjo varnost pri Valores nudimo hrambo plemenitih kovin v Liechtensteinu, visoko zaščiteni in svetovno znani finančni destinaciji. Po želji vam lahko zlate palice nad 50 g dostavimo tudi v Slovenijo, pri čemer pa vas bremeni še odgovornost za hrambo.

 

Več o postopku nakupa plemenitih kovin

 

Varnost s številnimi ugodnostmi

Naložba v plemenite kovine je med pomembnejšimi odločitvami v življenju, saj zagotavlja zanesljivejšo pot do finančne svobode.

Visoka varnost

Pri Valores vam nudimo najvišjo stopnjo varovanja na svetu, 10/10 (kar 2,5x višje od stopnje 4/10 v slovenskem bančnem sistemu). V primeru naravnih nesreč ali drugih izrednih razmer vaše imetje ni zaseženo.

Nakup srebra brez DDV

Nakup srebra prek Valores poteka v brezcarinski coni v Liechtensteinu, kar pomeni nakup brez DDV. Za isti denar torej dobite 22 % več srebra kot v Sloveniji.

Izključno lastništvo

Lastnik vaših plemenitih kovin ostajate vi, prek Valores le opravite nakup, prodajo in hrambo po najboljših pogojih na trgu.

Boljše cene

Pri Valores dobite boljše cene v primerjavi z drugimi ponudniki na trgu, saj nas odlikuje široka mreža kupcev in prodajalcev, ki nam omogočajo optimalne tržne pogoje.

Dvojna revizija

Revizijo pri Valores izvajata tuji revizor, ki preverja količine, in slovenski, ki preverja skladnost količin imetja strank. Zavarovalna polica v primeru nepredvidenih situacij krije dejanski znesek, ki je enak imetju v hrambi, kar pomeni polno zavarovano imetje.

100 % pokritost

V vašem imenu kupujemo le fizične plemenite kovine in z njimi ne trgujemo na trgu vrednostnih papirjev.

Zavarovanje in pozavarovanje

Vaše imetje v plemenitih kovinah je prek Valores vselej 100-odstotno zavarovano.

Prilagodljivost trgovanja

V skladu z vašimi željami in potrebami poskrbimo za nakup in prodajo plemenitih kovin, kot vam najbolj odgovarja.

 

pridelovalke zlata-rafinerije-financni trgi-Valores

Kaj zajema cena plemenitih kovin?

Kot prikazuje zgornja slika, plemenite kovine opravijo precejšnjo pot, preden vas dosežejo. Končna cena torej ni enaka borzni ceni, ki marsikomu zmotno služi za preverjanje vrednosti premoženja.

A tudi pribitki so različni in odvisni od količine – več kot kupite, manjši so stroški. Pri nakupu zlata v znesku nad 3.000 € je pribitek 5,5 %, za manjše zlate palice oz. ploščice, kot so običajne pri Metalnem računu, pa je pribitek 11,5 %. 

Od kje taki pribitki in kaj vse zajemajo?

Na poti od rudnika do vas se na zlato dodajo stroški izdelave palice, prevoza in zavarovanja kovin, vseh transferjev, dokumentacije in skladiščenja. Tako zavarovane kovine so pri drugih ponudnikih na trgu za kar 30 % dražje.

Podobno se stroški obračunavajo pri naložbenem srebru, kjer je pribitek 14 %, tako za velike kot manjše vrednosti. 

 

Kaj je dobra in kaj je slaba cena?

Cenovne ugodnosti ne moremo vrednotiti v številkah, pač pa v tem, kaj za določeno ceno dobite.

Če kupite ponaredek, če zlato ne dosega standarda Good Delivery, če nima dokumentiranega skladiščenja ali če zanj ne jamči neodvisno revizijsko poročilo, je vsaka cena, tudi še tako nizka, na koncu previsoka.

Cena je primerna oz. ugodna, ko za vaš denar prejmete največ, ne le v gramih. Pri nakupu zato bodite pozorni, ali ob plačilu dobite tudi:

  • palice s statusom Good Delivery,
  • neodvisno dvojno revizijo premoženja,
  • stalno lastništvo kovine,
  • vpogled v vaše stanje kadar koli in kjer koli,
  • jasno spremljanje varčevalnih računov,
  • visoko zaščiteno hrambo v Liechtensteinu in
  • možnost brezcarinskega nakupa srebra.

Vse to vam namreč nudi Valores.

 

Naložbe vrednotite po tem, kaj dobite

Naložba v plemenite kovine je pomembna odločitev, zato vas vselej spodbujamo, da ste do svojega premoženja odgovorni in primerjate različne ponudbe na trgu. A verjamemo, da je v primerjavi s konkurenco ponudba Valores najugodnejša, saj za vaš denar dobite daleč najboljše pogoje in najvišjo varnost.

Naj vas številke ne zavedejo. Kar odtehta, so varnost, zavarovanje in zanesljivost naložbe, vredne vsakega evra.

 

Deli:

Nakup ali prodaja plemenitih kovin

Enostavno kupite ali prodajte plemenite kovine po najugodnejših pogojih na trgu

Metalni račun Valores

Vstopite v svet plemenitih kovin s poljubnimi zneski od 50 € naprej in vse do svojih ciljev

Nakup ali prodaja plemenitih kovin

Enostavno kupite ali prodajte plemenite kovine po najugodnejših pogojih na trgu

Metalni račun Valores

Vstopite v svet plemenitih kovin s poljubnimi zneski od 50 € naprej in vse do svojih ciljev

Deli:

About The Author

Preberite tudi

Nakup ali prodaja plemenitih kovin

Enostavno kupite ali prodajte plemenite kovine po najugodnejših pogojih na trgu

Metalni račun Valores

Vstopite v svet plemenitih kovin s poljubnimi zneski od 50 € naprej in vse do svojih ciljev

Nakup ali prodaja plemenitih kovin

Enostavno kupite ali prodajte plemenite kovine po najugodnejših pogojih na trgu

Metalni račun Valores

Vstopite v svet plemenitih kovin s poljubnimi zneski od 50 € naprej in vse do svojih ciljev