Mala cena, velika priložnost

Deli:

Po zavidljivem obdobju rasti smo bili v zadnjih tednih priča padcem cen na trgu naložbenega zlata in srebra. Marsikateri neizkušeni vlagatelj bi se ob tem zbal za svoje premoženje in nepremišljeno odločil za prodajo sredstev v upanju, da ohrani čim več obstoječe vrednosti.

A ravno takšno čustveno odzivanje na gibanje cen na trgu večkrat prinaša slabosti kot prednosti. Obdobje nizkih cen je namreč idealen čas za nakup oz. povečevanje izpostavljenosti zastavljenim naložbam.

 

Namesto prodaje pod ceno izberite nakup

Padec cen lahko ustvarja nepotrebno paniko med neizkušenimi vlagatelji, ki ne poznajo nihanja trgov in pozabljajo, da so tako rast kot padci stalnica v naložbenem oz. trgovalnem svetu.

Za vaš portfelj je najslabša pot, če sredstva prodate po nižjih cenah, kot ste jih kupili. Če pa količino naloženih sredstev ohranjate oz. še povečujete tudi v obdobjih nizkih vrednosti, bo izkupiček precej večji, ko cene ponovno zrasejo.

Tržne cene se namreč prej ali slej uravnovesijo in vrnejo na prejšnje ravni, v obdobjih inflacije pa jih nemalokrat tudi presežejo.

Če torej niste vešči trgovanja na borzi, iskanja pravih trenutkov za nakup oz. prodajo sredstev in če vas druge okoliščine ne silijo v čim prejšnji dvig oz. prodajo sredstev z vašega računa, bo najbolj zanesljiva in razumna izbira ohranjanje oz. redno povečevanje naložbenega in varčevalnega portfelja.

 

Od česa bo odvisno gibanje cen?

Med glavnimi dejavniki gibanja cen zlata so makroekonomski dejavniki, svetovna politična in gospodarska stabilnost in konkurenčne oz. alternativne naložbe.

Makroekonomski dejavniki vključujejo inflacijo, fluktuacijo dolarja oz. fiat valut, višino obrestnih mer ter razmerje med povpraševanjem in ponudbo na trgu.

Trenutna inflacija naj bi vplivala na prihodnjo ponovno rast cen plemenitih kovin, gibanje navzgor pa naj bi spodbudilo tudi naraščajoče zanimanje centralnih bank, pa tudi pokojninskih skladov ter individualnih vlagateljev, tako malih kot velikih, po usmeritvi dela premoženja v zlato in srebro.

 

Nizke cene so idealna vstopna točka

Tudi če niste poznavalec situacij na borzah in trgovanja s plemenitimi kovinami, zlato pravilo ostaja: kupujte ob nizkih cenah, prodajte ob visokih.

Ko so cene zlata in srebra nižje kot v prejšnjih obdobjih, je to idealen čas za povečevanje naložbenih pozicij v navedenih kovinah, saj so cene ugodnejše kot prej. To pomeni, da za isto vsoto dobite količinsko več, napovedana prihodnja rast pa bi vložke še bolj oplemenitila.

 

Napovedi rasti cen zlata. Vir: Coin Price Forecast

 

Po nekaterih napovedih naj bi npr. zlato doseglo 7-odstotno rast do konca leta 2021. A tudi če bo rast počasnejša, je dejstvo, da je nizke cene pametno izkoristiti za nakup, o prodaji pa razmisliti le, ko z naložbo dosežete ali presežete zastavljene finančne cilje.

Vaše varčevalne načrte enostavno upravljate in jim sledite v Spletnem računu Valores.

Kako do najboljše cene plemenitih kovin in optimalnih nakupnih pogojev?

Določitev najboljših trenutkov za vstop na zahteven trg vlaganja v plemenite kovine terja mnogo izkušenj, poznavanja razmer in dejavnikov gibanja cen ter veliko časa, predanosti in analiz.

A tudi če s tem ne razpolagate, niste nujno prepuščeni slabšim pogojem pri naložbah v plemenite kovine.

Z metodo povprečnega nakupa se izognete prevelikim nihanjem vrednosti in izkoristite povprečno najboljše cene v preseku določenega obdobja. Če vsak mesec redno namenite določena sredstva v izbrano naložbo, si zagotovite povprečno optimalne pogoje vlaganja.

S tem se tudi omeji vaša čustvena vpletenost v naložbe, kar pomeni bolj uravnotežen in razumski pristop k vlaganju, to pa odlikuje preudarne investitorje, ki vlagajo v stabilnost in ohranjanje vrednosti premoženja na dolgi rok.

 

Deli:

About The Author

Preberite tudi

Nakup ali prodaja plemenitih kovin

Enostavno kupite ali prodajte plemenite kovine po najugodnejših pogojih na trgu

Metalni račun Valores

Vstopite v svet plemenitih kovin s poljubnimi zneski od 50 € naprej in vse do svojih ciljev

Nakup ali prodaja plemenitih kovin

Enostavno kupite ali prodajte plemenite kovine po najugodnejših pogojih na trgu

Metalni račun Valores

Vstopite v svet plemenitih kovin s poljubnimi zneski od 50 € naprej in vse do svojih ciljev