Večina potrošnikov pozna pomen varčevanja. Že od malih nog se učimo hrambe kovancev v hranilniku, ko odrastemo, pa sredstva predamo bankam na varčevalnih računih.

Varčevanje je lepa navada, a velika večina Slovencev še vedno pozna in koristi le bančne depozite in se stežka odloči za druge finančne produkte.

Banke pa v času nizkih obrestnih mer žal niso radodarne z nagradami za varčevanje in pogosto so stroški vodenja bančnega računa višji kot obresti, ki jih dobite z dolgoročnim hranjenjem denarja. Na trgu obstajajo veliko boljši, donosnejši in stabilnejši finančni produkti, a pogosto vlada prepričanje, da so namenjeni le ljudem, ki imajo pod palcem že precej. Marsikdo ne verjame, da si lahko privošči varčevanje, če še za kakovostno življenje nima dovolj.

A na srečo varčevanje ni nujno drago. Preverite, kako lahko že z nizkimi zneski pri varčevanju v plemenitih kovinah dosežete večje cilje na poti do finančne svobode.

 

 

Rana ura, zlata ura

Čas je edina dobrina, ki je ne moremo kupiti. Lahko pa na pot do ciljev krenemo pravočasno oz. dovolj zgodaj.

Namesto velikih zneskov, ki bi jih zahteval določen nakup, začnite z varčevanjem majhnih zneskov že danes. Prej kot začnete, manj se boste morali odrekati pri vsakem obroku.

To je še posebej primerno za varčevalce, ki želijo do svojih ciljev priti postopoma in se izogniti enkratnim visokim zneskom oz. celo potrebi po najemu dragih posojil.

 

Desetina prihodkov ali vsaj 50 eur

Za večje zneske, ki jih želite doseči z dolgoročnim varčevanjem, kot je npr. varčevanje za nepremičnino ali boljšo pokojnino, mesečno namenite vsaj desetino vaših prilivov.

Enostavno preverite, koliko prihodkov dobite na mesečni ravni in koliko lahko prenesete v varčevanje. Večina potrošnikov ugotovi, da se kakovost njihovega življenja ne spremeni bistveno, če jih desetina prilivov “počaka” v varčevalni shemi.

Če se vam deset odstotkov vseeno zdi nedosegljivih, začnite z nižjimi vsotami. V Varčevalni načrt Valores lahko vlagate s poljubnimi zneski že od 50 € naprej. To je približno toliko kot vrednost petih kosil ali enkraten obisk pri frizerju.

 

 

Prilagodljivost odtehta

Dinamičnost sodobnih življenj se odraža med drugim v nestalnosti nekaterih vzorcev, tudi finančnih. V Sloveniji je denimo ogromno samostojnih podjetnikov, pri katerih prihodki niso enaki vsak mesec. Slednje velja tudi za študente in študentsko delo, pa tudi prekarne delavce, ki nimajo zagotovljenih stalnih virov prihodkov.

Za varčevanje v takih primerih je pomembno, da je varčevalni produkt prilagodljiv in upošteva različne dejavnike, v katerih varčevalec deluje in ustvarja prihodke.

V Varčevalnem računu Valores lahko varčujete z rednimi in vedno enakimi mesečnimi vložki ali pa izberete popolnoma prilagojen način varčevanja in sredstva prenašate tako pogosto in v takih zneskih, kot sami želite.

 

Povprečen nakup za najboljšo ceno

Pri varčevanju v plemenitih kovinah je pomemben dejavnik cena kovin na trgu. Ker pa cene stalno nihajo, mnogo varčevalcev ne ve, kdaj je primeren čas za nakup oz. vložek v varčevalni račun.

V takem primeru je najboljša izbira metoda povprečnega nakupa. Z rednimi mesečnimi vložki v enakih vrednostih ulovite povprečno najboljšo ceno.

Na dolgi rok tako dobite več, saj izkoristite povprečno najboljše vrednosti kovin na trgu, vi pa se razbremenite pritiskov iskanja pravega trenutka za nakup.

 

Obresti na obresti na obresti…

Če se vam obresti pri bančnih depozitih zdijo nizke, delujejo še toliko bolj neznatne, ko jih primerjate z zneski pri obrestno obrestnem računu.

Pri takem načinu varčevanja se obresti dodajajo ne le na glavnico vloženih sredstev, pač pa na vsoto glavnice in dotlej dodanih obresti. Z vsakim obratom obrestnega obdobja se tako končni znesek še bolj zviša.

To pomeni, da prej kot začnete, večkrat se obračunajo obresti na pretekle celotne zneske in tako se tudi nižji zneski ob ponovnem vlaganju množijo precej hitreje.

 

Z malimi koraki do bogate prihodnosti

Veliki varčevalni cilji niso nujno nedosegljivi. Vaše želje in ambicije lahko uresničite že z nizkimi, a rednimi mesečnimi vložki. Naj bo to šolanje v tujini za otroke, nakup nepremičnine ali odprtje lastnega podjetja, vaši cilji so v vaših rokah.

Pomemben cilj večine ljudi je tudi kakovosten vsakdan na jesen življenja. Preverite, kako lahko uživate zasluženo lepo prihodnost z malimi triki varčevanja v naši e-knjigi.

 

 

Za več informacij in nasvetov, kako do finančne svobode, so vam vedno z veseljem na voljo naši izkušeni svetovalci Valores.