V letu 2021 smo bili priča precej hladnim gibanjem cen zlata, obenem pa so globalne trge in večja gospodarstva zaznamovale situacije, ki bodo vplivale na vrednosti plemenitih kovin tudi letos.

Nekatere banke v letu 2022 ne pričakujejo rasti cen zlata, večinoma se pri obrazložitvi sklicujejo na pričakovane višje obrestne mere in prepričanje, da se bo inflacija umirila. A banke so običajno konzervativne, poleg tega so njihove napovedi osnovane na ozkem pogledu oz. enem dejavniku, čeprav jih na vrednosti plemenitih kovin vpliva mnogo. Še zlasti pa je treba upoštevati, da kljub konzervativnim napovedim centralne banke kopičijo zlate rezerve in zmanjšujejo zaloge zlata v obtoku.

Drugi poznavalci trga so bolj optimistični. Ob upoštevanju negativnih realnih obrestnih mer in ogromnih količin denarja, ki ga tiskajo velika gospodarstva, naj bi bilo prostora za rast vrednosti zlata še dovolj, njegove višje cene pa naj bi bile le vprašanje časa.

Razvijajoča se gospodarstva že prehitevajo rast ameriškega, kar pomeni večji pritisk na ameriški dolar – valuto, v kateri se trguje zlato na svetovnem trgu. Povečala naj bi se tudi nihanja v njegovi ceni, ki jih bodo povzročila nepričakovana in nenadna gibanja na trgih, posledica tudi političnih trenj med svetovnimi velesilami.

Na ceno zlata v prihodnjih letih bodo kot doslej vplivali že znani dejavniki, a v drugačnih vrednostih. Po pričakovanju analitikov pa naj bi letošnje leto obetalo večjo rast vrednosti plemenitih kovin.

 

Inflacija in šibke valute

Leto 2021 smo v Sloveniji zaključili s 4,9-odstotno inflacijo, najbolj zaradi višjih cen energentov in hrane, ključnih dobrinah za kakovostno življenje. V državah članicah EU-ja je bila inflacija 5,2-odstotna. Čeprav so to uradne številke, jih običajen potrošnik pri nakupih občuti precej drugače. Prebivalstvo pestijo tudi cene nepremičnin, ki rastejo v nebo.

Preberite, kako se naložba v nepremičnine primerja z naložbo v plemenite kovine.

V ZDA je inflacija že 7-odstotna, čeprav so še aprila lani oblasti zatrjevale, da bo takrat 4-odstotna inflacija le začasna, obenem pa ameriškemu dolarju pada moč. Bolj kot je šibak dolar in večja inflacija, večja je verjetnost, da bo cena zlata narasla, saj bo več ljudi iskalo način za zaščito premoženja pred izgubami vrednosti.

 

Padec na delniških trgih

Delniški trgi so beležili visoko rast v zadnjih letih, a dejansko gre za precenjenost in nevarnost poka. Ob primerjavi vrednosti delniškega trga z BDP je takim vzponom doslej vedno sledil padec oz. pok balona. To pa je lahko dobra novica za zlato, saj ostaja močno oz. raste, ko so delnice šibke oz. padajo.

 

Državni dolgovi

Vlade po vsem svetu nadaljujejo z zadolževanjem, ki so ga med pandemijo vsaj začele, če že ne povečale. Poglabljanje državnega dolga pomeni nevarnost prebivalstvu na dolgi rok, saj bo zadolženih še več generacij. Ljudje iščejo varno naložbo oz. zaščito premoženja, zato se veča povpraševanje po zlatu in drugih plemenitih kovinah, ki na dolgi rok ohranjajo vrednost.

 

Povpraševanje malih vlagateljev

V letu 2021 se je povpraševanje po plemenitih kovinah med malimi vlagatelji izjemno povečalo, tako po zlatih ploščicah in kovancih, pa tudi po zlatem nakitu. Zanimiv je bil porast zanimanja predvsem med mladimi, ki iščejo dolgoročno varno naložbo in finančno svobodo, spodbudili pa so ga tudi spletni vplivneži, ki se vse bolj posvečajo vprašanjem osebnih financ – kratki videi na družbenem omrežju TikTok s ključnikom #moneytok so na primer dosegli že prek 10 milijard ogledov.

Z odpiranjem gospodarstev in rahljanjem pandemskih ukrepov se vrača tudi potrošnja na trgu dekorativnih in uporabnih izdelkov iz plemenitih kovin, predvsem nakita in izdelkov simbolnih vrednosti, kot npr. ob kitajskem novem letu.

Vse več mladih vlaga v zlato, predvsem prek spleta

Mladi Kitajci vse bolj vlagajo v naložbeno zlato in zlat nakit

 

V letu 2022 bo odločilna varnost

Tudi če se vsi našteti dejavniki ne združijo in skupaj korenito vplivajo na gibanje trga plemenitih kovin, obstaja velika verjetnost, da bo vsaj nekaj od njih odločilnih za rast cene zlata. Povpraševanje po plemenitih kovinah namreč spodbuja predvsem strah in tveganje izgube premoženja v drugih virih, še zlasti na bančnih računih.

Tudi brez večje rasti cen sta zato srebro in zlato vselej zanimiva kot ohranjevalca vrednosti na dolgi rok. Zato je pomembno, da se ob padcih na trgu odzovemo z nakupom in večanjem naložbe, preden se cene spet dvignejo.

Po napovedih analitikov naj bi se cena zlata v letu 2022 dvignila na prek 2.070 USD, po nekaterih napovedih tudi do 2.200 USD na unčo.

Če ne uspete slediti naštetim dejavnikom, a bi vseeno želeli vlagati po najboljših pogojih, vlagajte z metodo povprečnega nakupa.

Izkoristite ugodne pogoje vlaganja in varčevanja ter s pametnim načrtovanjem prehitite dvig vrednosti plemenitih kovin.