Aktualne novice, Novice

Inflacija bo dolgotrajna, vlagatelji iščejo stabilne naložbe

Tako kot pri nas je inflacija očitna tudi v drugih evropskih državah, v Nemčiji je bila julija prvič po 13 letih celo nad 3 %.

Kupci zaznavajo višje cene pri vsakdanji potrošnji, pa tudi pri večjih in enkratnih nakupih, npr. gradbenega materiala in elektronske opreme. Upočasnitev dela, prilagajanje proizvodnje in oslabljena globalna dobavna veriga so na rast cen dodatno vplivali. Mnogo držav se zato v izogib zanašanju na nezanesljiv uvoz odloča za lastno proizvodnjo določenih dobrin.

Očitna je tudi konkretna rast cen nepremičnin, ki je najvišja v zadnjih letih. Balon stanovanjske mrzlice pa bi se lahko kmalu razpočil.

Trenutna inflacija je sicer posledica dejavnikov zadnjih mesecev, a finančni analitiki svarijo, da je lahko njen vpliv precej bolj daljnosežen, zato grožnje razvrednotenja vrednosti denarja na dolgi rok ne smemo podcenjevati.

Med vlagatelji zato narašča zanimanje za vlaganje v surovine, tudi v plemenite in industrijske kovine ter nafto, saj zaradi stabilnosti delujejo kot varovalo pred inflacijo.

 

Več: 24ur

 

 

Valores

Ekipa Valores je skupina svetovalcev, ki najprej vlaga v svoje finančno znanje, nato pa z njim spremlja posameznike do njihovih ciljev.

Sorodni članki