Žepna kneževina Liechtenstein, stisnjena med Švico in Avstrijo, je stoletja zavezana stabilnosti in varnosti, na njenih tleh namreč vlada mir že dvesto let. Zaradi ugodnih pogojev obdavčitve in poslovanja je v njej registriranih več podjetij kot prebivalcev, po BDP-ju na prebivalca pa sodi med najbogatejše države na svetu.

Strogi standardi visoko razvitega liechtensteinskega finančnega področja zadevajo tudi tamkajšna skladišča in hrambe plemenitih kovin.

 

Valores sodeluje z najboljšimi na področju hrambe sredstev visokih vrednosti

Za zagotavljanje visoke varnosti vašega premoženja in varčevanih sredstev podjetje Valores sodeluje z vodilnimi hrambami plemenitih kovin in drugih dragocenih sredstev v regiji.

Razlogi za sodelovanje z Liechtensteinom so več kot prepričljivi.

 

 

Individualno ali carinsko skladiščenje

Več visoko varovanih in tehnološko dovršenih skladišč na različnih lokacijah po Liechtensteinu nudi varno shranjevanje vaših sredstev ločeno od drugih oz. skladiščenje belih plemenitih kovin v brezcarinskem skladišču.

Vse hrambe odlikujejo posebej zasnovani varnostni sistemi, ki so jih razvili švicarski strokovnjaki za varnost. To zagotavlja skladnost s strogimi varnostnimi standardi, tako z vidika infrastrukture kot internih postopkov, prek katerih se vodi in upravlja skladiščenje plemenitih kovin.

 

Skrbno označevanje za lažje sledenje

Vsako hranjeno sredstvo, palica ali kovanec, je opremljeno s podrobnimi podatki. V primeru hrambe zlata so to serijska številka palice oz. številka žiga na žigosanih skrinjicah za hrambo zlatih kovancev. V primeru srebra so beleženi enaki podatki, le da so srebrni kovanci hranjeni v večjih enotah.

Drugi podatki, ki opisujejo varovana sredstva, so še teža, ime kovnice, stopnja čistine in lokacija hrambe.

Skrbno sledenje označbam zagotavlja, da vsaka stranka ob ponovnem prevzemu sredstev v roke dobi točno tista sredstva, ki jih je predala v hrambo.

 

Napreden sistem vodenja evidenc

Visoka preglednost in profesionalnost sta ključni za ohranjanje zaupanja zahtevnih strank liechtensteinskih institucij. Dosledno in natančno vodenje evidenc sta neobhodno pomembna.

Poleg serijske številke in podatkov o teži hranjena sredstva označujejo tudi številke valoren. Ko hramba potrdi prejem kovin, je o navedenih podatkih obveščena tudi stranka.

Številka valoren je identifikacijska številka, običajno dolga od 6 do 9 cifer, ki označuje finančne instrumente in vrednostne papirje v Švici in Liechtensteinu.

Na zahtevo stranke je zato poizvedba o statusu njenih sredstev enostavna in hitra. Zahvaljujoč redni komunikaciji z liechtensteinskimi hrambami vam Valores nudi hiter dostop do aktualnih informacij o stanju njihovih plemenitih kovin.

 

 

 

Celovito zavarovanje za vsa tveganja

Neljube dogodke je vedno težko predvideti, a z dobrim zavarovanjem so skrbi odveč.

Vse plemenite kovine in sredstva, ki jih Valores za vas hrani v Liechtensteinu, so popolnoma zavarovana pred vsemi tveganji, vključno z zavarovanjem v primeru ropa, uničenja zaradi naravnih nesreč, izgube, poškodb ali poneverbe sredstev.

V izogib malo verjetnim notranjim nevarnostim morajo tudi vsi zaposleni liechtensteinskih skladišč in hramb opraviti stroga usposabljanja, varnostne postopke, teste in redna preverjanja, zato morebitna tveganja že ustanove same v veliki meri izničijo.

 

Pomembna novost: hramba v popolnoma reguliranem okolju

Finančne institucije v Liechtensteinu odlikuje dosledno spoštovanje regulativ, mednarodnih in evropskih zahtev na področju preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma.

Od aprila 2021 to velja tudi za plemenite kovine. Odtlej jih namreč liechtensteinska zakonodaja obravnava kot sredstva, ki morajo slediti regulativi za preprečevanje pranja denarja. Vsi dokumenti in podatki o pogodbenih strankah, lastnikih in izvoru sredstev morajo biti dokumentirani, tako kot banke zahtevajo od svojih strank.

Valores je skrbi za varnost varčevalcev in vlagateljev zavezan tudi prek doslednega postopka KYC oz. preverjanja strank.

Kljub temu da je ustanova FMA (Liechtenstein Financial Market Authority) že prej zahtevala preverjanje primerne skrbnosti v postopku hrambe zlata, srebra in drugih plemenitih kovin, so se tamkajšnji zakoni zdaj še bolj približali evropskim standardom.

Prej so plemenite kovine ob vstopu v liechtensteinske hrambe namreč neizogibno izpadle iz obtoka finančnih trgov. Zahvaljujoč regulativi, ki odslej obravnava tudi skladišča in hrambe, pa so zlato in druge kovine ponovno unovčljive oz. zanimive za banke in tako lahko kadarkoli vstopijo nazaj v obtok finančnih trgov.

Tako Liechtenstein kot Švica imata zdaj popolnoma reguliran trg zlata in plemenitih kovin. Ta konkurenčna prednost je v zadnjem času spodbudila še več varčevalcev, da tam hranijo svoja sredstva, saj zagotavlja popolno transparentnost in zanesljivost hrambe ter obenem skrbi za varnost vlagateljev.

 

Izkoristite prednosti najboljših

Vse ugodnosti hrambe plemenitih kovin so vam na voljo v udobju vašega doma.

Preverite možnosti varčevanja prek svetovalcev Valores in izkoristite vrhunske pogoje hrambe plemenitih kovin, kot jih poznajo veliki vlagatelji.