ABC plemenitih kovin

Gospodarski cikel

Poslovni cikel, znan tudi kot gospodarski cikel ali trgovinski cikel, je gibanje bruto domačega proizvoda (BDP) navzdol in navzgor okoli njegovega dolgoročnega trenda rasti. Dolžina poslovnega cikla je časovno obdobje, ki vsebuje en sam razcvet in krčenje v zaporedju. Ta nihanja običajno vključujejo premike skozi čas med obdobji razmeroma hitre gospodarske rasti (širitve ali razcveti) in obdobji relativne stagnacije ali upada (krči ali recesije).

Poslovni cikli se običajno merijo z upoštevanjem stopnje rasti realnega bruto domačega proizvoda. Kljub pogosto uporabljenim izraznim ciklom ta nihanja v gospodarski dejavnosti ne kažejo enotne ali predvidljive periodičnosti. Običajna ali priljubljena raba in razpad se nanaša na nihanja, pri katerih je ekspanzija hitra in krčenje močno.

Današnji pogled na mainstream ekonomijo je, da so poslovni cikli v bistvu seštevek povsem naključnih šokov v gospodarstvo in torej dejansko niso cikli, čeprav se zdi, da so takšni. Vendar nekatere šole predlagajo alternativne teorije, ki kažejo, da cikli dejansko obstajajo zaradi endogenih vzrokov.

Garancije na zlato (Warrants)

Zlata garancija je v osnovi (nakupna) opcija, ki je zavarovana z obljubo zlata.

Gold Fields Mineral Services Ltd. (GFMS)

Je mednarodno svetovalno podjetje, specializirano za področje plemenitih kovin (zlato, srebro, platina in paladij), s sedežem v Londonu. Njihove raziskave oskrbujejo trg s podrobnimi analizami trga zlata ter statističnimi podatki o produkciji, recikliranju, predelavi, trgovanju in potrošnji.

Good delivery

Je sklop pravil, ki jih je izdal LBMA in opisujejo fizikalne značilnosti zlatih in srebrnih palic, ki so predmet trgovanja na veleprodajnem trgu londonskih plemenitih kovin. Standard prav tako določa zahteve za uvrstitev na LBMA Good delivery list – seznam odobrenih kovnic (rafinerij).

Naložbene palice s statusom Good delivery odlikuje visoka čistost. So vrste palic, ki se običajno uporabljajo na glavnih mednarodnih trgih (Hongkong, London, New York, Sydney, Tokio in Zürich) in v zlatih rezervah vlad, centralnih bank in Mednarodnega denarnega sklada.

Nakup ali prodaja plemenitih kovin

Enostavno kupite ali prodajte plemenite kovine po najugodnejših pogojih na trgu

Varčevalni načrt Valores

Vstopite v svet plemenitih kovin s poljubnimi zneski od 50 € naprej in vse do svojih ciljev

Nakup ali prodaja plemenitih kovin

Enostavno kupite ali prodajte plemenite kovine po najugodnejših pogojih na trgu

Varčevalni načrt Valores

Vstopite v svet plemenitih kovin s poljubnimi zneski od 50 € naprej in vse do svojih ciljev