Aktualne novice, Novice

Ameriška centralna banka zvišala obrestno mero za četrt odstotne točke

 

Ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) je prvič po izbruhu pandemije covida-19 zvišala ključno obrestno mero, in sicer za 0,25 odstotne točke na raven med 0,25 in 0,50 odstotka.

Cilj FOMC ostaja dvoodstotna letna inflacija in guvernerji ostajajo prepričani, da jim bo to uspelo z ustrezno monetarno politiko. Z višanjem obresti po 0,25 odstotne točke nameravajo nadaljevati na vsakem od šestih preostalih zasedanj FOMC, kar bo ključno obrestno mero letos dvignilo na 1,9 odstotka, v letu 2023 pa pričakujejo še tri povišanja po 0,25 odstotne točke.

Tako je prišlo do prvega povišanja ključne obrestne mere po več kot treh letih. FOMC je obresti nazadnje povišal decembra 2018, nato jih je malce znižal, ob izbruhu pandemije marca 2020 pa oklestil nazaj na raven iz časa finančne krize. FOMC namerava tudi znižati svojo skoraj 9000 milijard dolarjev napihnjeno bilanco obveznic finančnega ministrstva in vrednostnih papirjev na podlagi hipotek.

 

Več: RTVSLO

 

 

Valores

Ekipa Valores je skupina svetovalcev, ki najprej vlaga v svoje finančno znanje, nato pa z njim spremlja posameznike do njihovih ciljev.

Sorodni članki