Finančni pogled in zanimivosti: Ali je čas za ponovno ovrednotenje "oprijemljivih" naložb?

Deli:

Novičnik predstavlja raziskavo finančnih novic, stanja naložb ter ostalih finančnih zanimivosti in dajejo vpogled v informacije, ki jih potrebujete za upravljanje z denarjem v vseh ekonomskih situacijah.


 

Vam je poznan izraz “hard assets”, oz. po slovensko “oprijemljiva” sredstva, naložbe? Smotrno je, da jih poznamo, tudi iz finančnega vidika. Nekatera izmed njih so:

– Surovine: zlato, srebro, baker, nafta, les

– Fizično zlato in srebro: palice, kovanci, nakit

– Kmetijska zemljišča: kmetijska zemljišča, nasadi, živinoreja

– Umetnine in dragoceni predmeti: slike, kipi, antikvitete

– Nepremičnine: stanovanja, hiše, zemljišča, poslovni prostori

 

Več o njihovi pomembnosti v nadaljevanju…

Veliko vprašanje, je kako bomo omejevali inflacijo v prihodnje? Omenjeno skrb izkazujejo tudi ankete menedžerjev, ki jih izvaja banka Bank of America. Delež zaskrbljenih glede prihodnje višje inflacije narašča in je na prvem mestu med izraženimi tveganji.

Vir: BofA

Ali lahko cena bakra napoveduje novo inflacijo?

Povezava med bakrom in inflacijo je kompleksna. Medtem, ko se lahko cena bakra povečuje pred obdobji inflacije zaradi njegove vloge v proizvodnji številnih izdelkov, lahko tudi inflacija vodi v višje stroške proizvodnje bakra, kar vpliva na njegovo ceno. Cena bakra je pogosto povezana z gibanjem cen drugih surovin, ki so lahko tudi indikatorji inflacije. Kot vidite na spodnji sliki… Se lahko cena bakra (modra barva) znova pričenja vzpenjati, inflacija pa mu slediti (oranžna barva)?

Vir: Trahan Macro Research

Omejena količina novih odkritij nahajališč bakra lahko povzroči kompleksne spremembe v globalnem gospodarstvu in trgovini s surovinami, ki vplivajo na številne industrije in države po vsem svetu. Omenjeno prav gotovo ne bo pripomoglo k manjšim pritiskom inflacije. Prav nasprotno…

Vir: S&P Market Intelligence

Baker-surovine in zlato spadata med “oprijemljive” naložbe

Oprijemljive naložbe so trenutno v primerjavi s finančnimi sredstvi na najnižji ravni od leta 1925, kar nakazuje na relativno nizko privlačnost “fizikalnih” naložb (zlato, srebro, surovine,…) v primerjavi z naložbami v finančne instrumente, kot so delnice, obveznice in druge papirje.

Kmalu lahko pričakujemo obrnitev trenda in postopno povečanje zanimanja za oprijemljive naložbe. Mogoče je trenutna rastoča cena zlata znanilec novih časov in obrnitev trenda. Ob tem bi izpostavil 2 stvari:

  1. Omenjeno lahko koristi lastnikom že obstoječih oprijemljivih naložb, vendar lahko hkrati oteži dostopnost za nove vlagatelje.
  2. Pričakujemo lahko večje naložbe v raziskave in razvoj na tem področju, izboljšanje tehnologij za izkoriščanje surovin ter razvoj novih produktov in storitev v povezavi z oprijemljivimi naložbami.

Vir: BofA

Medtem finančni »strokovnjaki« čakajo na zniževanje obrestnih mer

Napovedi števila zniževanj obrestnih mer v letu 2024, se zelo razlikujejo, a bolj kot njihovo število bo zanimivo videti kakšen bo njihov vpliv na ostale naložbene razrede. V novičniku veliko pišem o področju plemenitih kovin, zato nas verjetno najbolj zanima vpliv zniževanj obrestnih mer na ceno zlata… Kot vidimo spodaj so pretekla zniževanja imela pozitiven vpliv na ceno zlata. V obdobjih prekinitev dvigovanja (čas v katerem smo danes) in nato zniževanja obrestnih mer je zlato “sijalo”.

Se bo zgodovina ponovila?

Vir: Incrementum

Zdi se, da se je “Vzhod” iz zgodovine marsičesa naučil, medtem, ko “Zahod” katerega del smo tudi mi, hitro pozabljamo na pomembne stvari. Poglejte si minule uvoze zlata na Kitajsko. V februarju 2024 je uvoz znašal 138.71 ton oz. 4.46 milijone unč. Januarja je bil zaradi vstopa v kitajsko lunarno leto še veliko večji.

Vir: Goldchartsrus

Kitajsko ljubezen do zlata gledamo že kar nekaj let. Za lažje predstavljanje dogajanja nam lahko služi spodnja slika…

Vir: Merk

Kot kaže se tudi “Zahod” pri nakupih plemenitih kovin ponovno prebuja. Mogoče smo ravno v tem trenutku priča temu, da bo “Zahod” ponovno pričel povpraševati po obeh plemenitih kovinah. ETF skladi so najbolj priljubljena oblika vlaganj za “zahodne” vlagatelje, v zadnjem obdobju pa so “sloveli” po prodaji svojih zlatih in srebrnih zalog. Z letošnjim letom se utegne situacija spremeniti. Vsaj tako kaže spodnji prikaz, kjer po mesece trajajočih prodajah vidimo ponoven vzpon v “zalogah” srebra in zlata ETF skladov.

Vir: Saxo

Katero je pravo razmerje med zlatom in srebrom?

Ob koncu še ena zanimiva tabela razmerij med zlatom in srebrom, ki nam sporoča kakšne podcenjenosti/precenjenosti se dogajajo med obema najpomembnejšima kovinama. Vsi, ki poznate kaj se je minula leta dogajalo s ceno srebra, se prav gotovo zavedate, da je srebro tudi v primerjavi z zlatom trenutno izredno podcenjeno. Trenutno razmerje se nahaja pri številki 88 (1 unča zlata lahko kupi kar 88 unč srebra). Kako bo v prihodnje? Seveda nihče ne ve… A zanimivo se je poigrati z najnižjim razmerjem med zlatom in srebrom iz leta 2011, ko razmerje znašalo 1:32. Če pogledamo zeleni stolpič pod razmerjem št. 30 na spodnjem prikazu, bi ob upoštevanju tega razmerja in trenutne cene zlata uvideli, da bi se cena srebra ob ponovitvi razmerja lahko povzpela tudi do 73 ameriških dolarjev za unčo srebra.

Težko je predvideti kje se bo nahajal vrh trenutnega surovinskega cikla in kakšno razmerje bomo v prihodnje videli. A zagotovo bo cena zlata mnogo višja od trenutne, omenjeno pa bo dajalo pozitiven vzgib tudi ceni srebra.

Vir: Incrementum

 

Novičnik »Finančni pogled in zanimivosti« ne predstavlja storitve naložbenega svetovanja. Njegova vsebina ne predstavlja priporočil za nakup ali ponudb nakupa, ampak je namenjeno informiranju javnosti o dogajanjih na finančnem področju. Pretekli donosi niso garancija za prihodnje donose. Za nasvete se posvetujte s finančnim svetovalcem.

Deli:

About The Author

Preberite tudi

Nakup ali prodaja plemenitih kovin

Enostavno kupite ali prodajte plemenite kovine po najugodnejših pogojih na trgu

Metalni račun Valores

Vstopite v svet plemenitih kovin s poljubnimi zneski od 50 € naprej in vse do svojih ciljev

Nakup ali prodaja plemenitih kovin

Enostavno kupite ali prodajte plemenite kovine po najugodnejših pogojih na trgu

Metalni račun Valores

Vstopite v svet plemenitih kovin s poljubnimi zneski od 50 € naprej in vse do svojih ciljev